Efendić: Ne može HDZ postavljati uslove, SDP treba voditi procese, insistirat ću da se DF pridruži razgovorima

Published On 10. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Predsjedništvo Stranke za BiH odobrilo je sporazum sa NES-om s kojim će u naredne četiri godine zajednički nastupati na nivou FBiH i na drugim nivoima gdje se preklapa njihovo prisustvo, kazao je na press konferenciji predsjednik SBiH Semir Efendić.

“Drugi zaključak je u vezi sporazuma stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića. Ja sam razgovarao sa Nerminom Nikšićem i izrazili smo spremnost da učestvujemo u razgovorima koji bi trebali rezultirati jednim programom, uslov za realizaciju tog programa jeste usaglašavanje zajedničkog programa. Odlučili smo da prihvatimo sporazum, ali da bi bila koalicija mora imati program. Stranka za BiH će insistirati na razvoju infrastrukture, energetici, reorganizaciji u EP BiH, brojnim mjerama, reformi poreskog sistema, smanjenju doprinosa plata prije nego prihvatimo koaliciju”, kazao je.

Dodao je da će insistirati i da se Demokratska fronta pridruži ovim razgovorima.

“Ukoliko se i DF pridruži to će biti sasvim dovoljno za uspostavu vlasti na nivou FBiH i većini kantona. Popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH će odrediti put uspostave vlasti. Mi smo parlamentarni na nivou četiri kantona vidjet ćemo šta će biti zaključci Predsjedništva stranke”, kazao je.

Na pitanje da li je trojka imala podršku i SBiH-a za pregovore sa HDZ-om Efendić je kazao da u nekom smislu jeste.

„To nije mogao biti razgovor o detaljima, ne bi bilo ni smisla da se tu pojavi osam predstavnika. Očekujemo da SDP koordinira i vodi te procese ipak imaju 15 mandata u Predstavničkom domu. Ja nisam siguran da mi moramo poštovati to što kaže HDZ, ne može HDZ diktirati sve uslove. Bez obzira na taj stav HDZ-a koji je bio i ranije, oni su učestvovali u izboru ministra iz reda DF-a. HDZ je ipak podržao kandidata za ministra odbrane. Moguće je da HDZ to neće ukoliko DF nastupa samostalno, ali ako je dio većeg paketa vjerujem da ne bi bio problem”, ističe Efendić.

Dodao je da se također mora se razgovarati ko će biti izvršioci programa odnosno da bi stranke morale usaglasiti premijera.

Kazao je da se ne vidi na poziciji premijera, već da bi stranke koje imaju najviše glasova trebale ponuditi kandidate za te pozicije.

Kada je riječ o SDA, Efendić je kazao da oni kao stranka ne bi podržali da SDA nastavi voditi procese u FBiH.

“Nikad ne bismo podržali da oni daju premijera, nisu to radili dobro. Da li će se doći do nekog trećeg paketa i da bude široka koalicija stranaka, na kraju će se morati tražiti neki kompromis zbog klubova u Domu naroda”, zaključio je Efendić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *