OIC usvojio rezoluciju o BiH: Osuđuju sve pozive na secesionizam

Published On 17. March 2023. | By saliha | Vijesti

U glavnom gradu Islamske Republike Mauritanije Nouakchottu, u četvrtak i petak, održano je 49. redovno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), na kojem je jednoglasno usvojena i rezolucija o stanju u BiH, prenosi Anadolija.

Skup kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici 57 zemalja članica, zemalja posmatrača i partnerskih organizacija, održan je pod motom “Umjerenost: ključ sigurnosti i stabilnosti”.

OIC: Usvojena rezolucija

Agencija MINA objavila je da se u rezoluciji, usvojenoj na prijedlog Republike Turske, naglašava podrška provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH s aneksima, kao i relevantnim odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC).

Rezolucija prepoznaje značaj tranzicije Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, reformama orijentisanu, modernu demokratsku evropsku državu i ohrabruje evropsku i evroatlantsku orijentaciju BiH.

Napominje se i važnost poštivanja i provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ustavnih i zakonskih odredbi, zajednički utvrđenih vanjskopolitičkih ciljeva, kao i svih međunarodnih i domaćih sudskih presuda, naglašavajući, u ovom smislu, potrebu za sveobuhvatnim reformskim procesom koji ima za cilj jačanje funkcionalnosti državnih institucija, podsjećajući da reformski procesi zavise od građana i političkih lidera BiH.

Članice OIC-a ovim dokumentom ističu hitnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i standarda razvijenih demokratija, izražavaju svoju podršku aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona koje će svim građanima omogućiti jednaka prava u izbornom procesu.

Sve članice OIC-a osuđuju i odbacuju sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države BiH, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opći okvirni sporazum za mir i Ustav BiH, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u BiH, nego i na Zapadnom Balkanu.

Osuđuje se svako širenje vjerske i nacionalne mržnje

Osuđuje se svako širenje vjerske i nacionalne mržnje.

Rezolucijom se islamski svijet poziva da kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar u Potočarima, te da se pridruži porodicama žrtava u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula kao Dana žalosti.

U rezoluciji se još pozivaju članice OIC-a da uspostave snažniju saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH.

BiH, koja ima status posmatrača, predstavljao je ambasador Muhamed Jusić, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u OIC-u.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *