Ljekovita svojstva mandarina

Published On 4. October 2014. | By admin | Magazin

 

Mandarina je citrusno voće koje ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, potiče mršavljenje…

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici su otkrili da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis, konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na koncu nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8.9 odsto razvilo je rak jetre.

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par “krađom” elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu spriječiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet, piše Moje zdravlje.

Mandarine utiču i na holesterol

Antioksidansi u mandarini mogu snižiti nivo lošeg holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol, pa se on lako nakuplja na stijenkama arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.

Mandarine će pomoći da izgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Djeca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, ovisno o količini kalorija koje konzumirate. Naprimjer, muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit će ovu dnevnu potrebu s užitkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *