Zašto grip i zapušen nos uvijek idu zajedno

Published On 10. October 2014. | By admin | Magazin

 

Kada se prehladimo ili “pokupimo” neki grip, zapušen nos, a zatim i curenje iz nosa je gotovo obavezno. Iako sigurno ne uživate u tome da brišete nos svake dvije sekunde, u tome ima i nešto dobro.Čak i kada nismo prehlađeni, odnosno nemamo grip ili alergijsku reakciju, naše tijelo svakodnevno proizvodi oko litar do litar i po sluzi, i to ne samo u nosu. Ta mješavina tečnosti i proteina stvara se u sinusima, nosu, ustima, grlu, plućima i digestivnom traktu, kako bi te površine sačuvala od isušivanja. Znamo, zvuči odvratno, ali je neophodno da bi organizam bio zdrav.

Kada se razbolimo, naše tijelo pokušava da se izbori sa infekcijom prirodnim putem. “Jedan od razloga zašto se osjećamo loše kada imamo neku infekciju je taj što imunitet ‘odgovara’ na infekciju”, kaže dr Pritiš Toš sa klinike “Mejo”. “Simptomi koje osjećamo su veoma važni jer je to znak da tijelo regrutuje imune ćelije kako bi se izborilo sa infekcijom”.

U većini slučajeva kada “zakačimo” neki grip ili se prehladimo, zapušen nos je jedan od uobičajenih simptoma. To je zapravo način na koji tijelo pokušava da “istera” infekciju iz organizma kroz respiratorne organe. Zajedno sa sluzavom materijom koju tada izbacujemo iz nosa, “izlaze” i bakterije.

Iako niko od nas ne uživa u, kako se čini, neprestanom istresanju sluzi iz nosa kada se prehladimo, to bi na neki uvrnut način trebalo da nas raduje, jer je znak da se organizam bori protiv infekcije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *