Pet namirnica za savršen doručak

Published On 30. October 2014. | By admin | Magazin
Vjerovatno ste primijetili da vam neke namirnice ujutro daju energiju, dok vam se od drugih samo još više spava. Istina je da postoji hrana koju treba izbjegavati ujutro, jer se teško vari. S druge strane, neke druge namirnice mogu učiniti da se mnogo brže i bolje razbudite. A ako ih jedete i tokom dana – bit ćete puni energije sve do večeri.

1. Bademi – Ovi koštunjavi plodovi su odličan izvor zdravih masti, ali i proteina, i pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi. Neka naučna istraživanja pokazala su da 20 badema dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pri tome, bademi se lako vare, pa će vas lijepo zasititi, a neće vam otežati želudac.

2. Crna čokolada – Zaboravite na kafu s mlijekom i slobodno uzmite veću štanglu svoje omiljene tamne čokolade. Ipak, bitno je da to bude kvalitetna čokolada, s najmanje 70 posto kakaa. Kakao je odličan izvor željeza i magnezija, a ako ujutro pojedete jednu štanglu, odmah ćete primijetiti da se osjećate budnije.

3. Banane – Bogate kalijem i vitaminom B banane su savršena namirnica za izbalansiran doručak. Odlične su zato što mogu kontrolirati i stabilizirati nivo šećera u krvi.

4. Jaja – Vjerovatno najpopularniji doručak širom svijeta, a jaja nisu bez razloga toliko popularna. Naime, jaja će vas ujutro snabdjeti proteinima i željezom, pa ćete cijelog dana imati dovoljno energije. Vitamin B8, poznatiji kao kolin, nalazi se u jajima i često se dovodi u vezu s pravilnim funkcioniranjem mozga.

5. Agrumi – Imaju puno vitamina C i lako će vas razbuditi svojim reskim ukusom. Jedan od najboljih savjeta je da ujutro pijete vodu s limunom, koja vam neće samo dati energiju, već će vam pomoći da smršavite.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *