Dom naroda F BiH: Sarajevu se smanjuje koeficijent raspodjele prihoda

Published On 14. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO,(Patria) – Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je u nastavku 13. redovite sjednice u formi nacrta usvojio nekoliko zakona, među ostalim i  Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH čiji su predlagatelji izaslanici u ovom domu, Ivo Tadić, Jasmin Duvnjak i Slađan Ilić. Usvajanju izmjena spomenutog zakona s 36 glasova za i 6 suzdržanih, prethodila je višesatna rasprava tijekom koje su izaslanici konstatirali da je postojeći Zakon kojim je Kantonu Sarajevo osiguran povlašten koeficijant raspodjele javnih prihoda, nepravedan po ostalih devet kantona te da kao takav sprječava ravnomjeran razvoj Federacije BiH. Primjerice, njegovom primjenom u proteklih 15 godina Tuzlanski kanton ostao je bez 500 milijuna KM prihoda, Hercegovačko-neretvanski bez više od 250 milijuna, a na gubitku su i svi ostali kantoni u Federaciji BiH. 

„Mi već 12 ili 13 godina razgovaramo o ovoj temi. Izmjena ovog zakona pitanje je svih pitanja, uvjet svih uvjeta i njegove izmjene za devet kantona u Federaciji BiH osigurat će bolji, kvalitetniji i pravedniji sustav raspodjele prihoda“, zaključio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

O usvojenom Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti  javnih prihoda u Federaciji BiH vodit će se javna rasprava u trajanju od 60 dana. Dom naroda usvojio je i zaključak  kojim je od Vlade Federacije BiH zatraženo da u roku od 60 dana dostavi sveobuhvatne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koje će na transparentan, ravnopravan i pravedan način osigurati raspodjelu javnih prihoda u ovom entitetu.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je, također u formi nacrta, usvojio i Zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga, Zakon o poreznoj upravi Federacije BiH, Zakon o izmjeni i dupuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju te Zakon o ovršnom postupku. Potporu izaslanika dobilo je i nekoliko izvješća Parlamentarnog povjerenstva odgovornog za reviziju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *