FUP UHAPSIO POZNATE DILERE Zatražen pritvor za braću Numanović: U bijegu povrijedili policajce, drogu bacili u rijeku Bosnu

Published On 12. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Numanovići su ranije osuđivani zbog droge

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo uputio je prijedlog za određivanje pritvora braći Fuadu i Nihadu Numanoviću koje su 10. januara uhapsili pripadnici FUP-a zbog napada na policajce, oštećenje njihovog vozila i nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, potvrđeno je za portal “Avaza” iz Tužilaštva KS.

Numanovići su uhapšeni u policijskoj akciji “Trag”, a nakon što su poslije potjere vozilom sletjeli s ceste u Iliajšu.

Sletjeli vozilom s ceste

Na jasna upozorenja policijskih službenika, braća su se oglušila, te su nastavili da se ubrzano kreću u pravcu policijskih službenika, tom prilikom su lakše povrijedili jednog policijskog službenika i izazvali oštećenja na službenom motornom vozilu.

Prilikom bijega, Numanovići su u rijeku Bosnu odbacili kesu sa materijom za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi amfetamin, mobilne telefone, te druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Uhapšeni su nakon policijske potjere, te slijetanja sa puta usljed neprilagođene i brze vožnje na lokalitetu općine Ilijaš. Istražiteljima FUP-a priznali su da su odbacili dva kilograma droge.

Braća su dobro poznata policiji upravo po preprodaji droge u Kantonu Sarajevo, te su zbog toga više puta hapšeni u raznim akcijama.

Kantonalni sud u Sarajevu 2019. godine osudio je Fuada Numanovića, njegovu braću i saradnike na ukupno 24 godine i šest mjeseci zatvora jer su se kao organizovana grupa bavili neovlaštenom proizvodnjom i prodajom droge.

Fuad Numanović, kao organizator, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora, njegova braća Nihad na tri godine i 10 mjeseci, a Nijaz na dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Saradnici Adnana Balićevac i Haris Bašalić osuđeni su na po tri godine i 10 mjeseci zatvora, Ahmed Halilović i Rahman Suljemani na po dvije i po godine i Dino Ajanović na godinu i dva mjeseca zatvora.

Smiksani krek i kokain

U periodu od jula 2016. godine pa sve do decembra 2016. godine na području Kantona Sarajevo Fuad Numanović je organizovao grupu kojoj su pristupili ostali s namjerom vršenja neovlaštene nabavke i prodaje opojnih droga amfetamin, heroin, kokain i kanabis.

Fuad i Nihad Numanović uhapšeni su i 2009. godine sa još tri osobe u akciji MUP KS te je pronađeno 2,5 kilograma droge (smiksanog kreka, kokaina i amfetamina) vrijedne oko 50.000 eura. Kod Fuada Numanovića policija je pronašla marihuanu, novac, 25 metaka raznog kalibra, dok su od njegovog brata Nihada oduzeta tri paketića marihuane, novac, dva mobitela i puškomitraljez.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *