Nikšić: Susret Plenković – Izetbegović opet poslužio za minimiziranje države BiH

Published On 12. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Susret Bakira Izetbegovića i Andreja Plenkovića u svojstvu predsjednika dvije stranke iz susjednih zemalja ne smatram negativnom pojavom. Naprotiv, susreti u toj formi, ukoliko mogu polučiti bilo kakav pozitivan ishod u vezi sa političkom krizom u regiji su dobrodošla i korisna praksa, navodi se u reakciji predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

“Međutim, poruke poslane nakon susreta ukazuju da je sastanak opet poslužio kao platforma za minimiziranje funkcije države Bosne i Hercegovine i državnih institucija. Poruke o navodnoj potrebi poboljšanja odnosa Hrvata i Bošnjaka su ponovno neutemeljeno, kontraproduktivno svođenje Bosne i Hercegovine na plemenski savez u kojem se dogovaraju navodne poglavice plemena. Andrej Plenković nema nikakav mandat niti zakonsku pretpostavku da govori u ime bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, niti mu takvu funkciju treba priznavati.

Također, Izetbegović nema niti institucionalnu niti praktičnu osnovu da se predstavlja kao predstavnik Bošnjaka. Razgovori se mogu voditi na bilateralnoj razini u svrhu rješavanja međudržavnih pitanja, a dužnosnicima susjednih država se nikako ne smije priznati nikakav oblik suverenosti ili prava govorenja ispred dijelova države Bosne ili Hercegovine ili njenih naroda. To je uvod u podjelu zemlje, a očito je da ima puno dužnosnika kod komšija i susjeda koji tome teže. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi drugi građani trebaju živjeti zajedno, u miru, ostvarujući sva prava koja im pripadaju kao građanima Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnicima etnija koje se nameću kao parakategorije upravljanja državom”, poručio je Nikšić.

Dodao je da rješenje problema u Bosni i Hercegovini ne leži u udruživanju jednih i drugih protiv trećih, u bilo kojoj kombinaciji, nego u jačanju institucija države Bosne i Hercegovine koje će jednako štititi prava svih građana, ali i jednako sankcionisati sve one koji rade na rušenju ustavnog poretka i podrivanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

“Mi u SDP-u BiH ćemo učiniti sve u našoj moći da Bosna i Hercegovina iz trenutne krize izađe kao jaka država. To mora biti država u kojoj će njene institucije pokazati otpornost na udare i sposobnost da se odupru rušiteljima, a naši međunarodni prijatelji pomoći da naša država ojača u interesu svih njenih građana, a ne da u njoj jačaju nametnute plemenske podjele i koncepti kojim se susjednim državama priznaje pravo intervencionizma u bilo kojem obliku”, zaključio je predsjednik SDP-a BiH u reakciji na Facebooku.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *