Sindikati KS upozorili predsjednike partija u FBiH: Nemojte se kriti iza zastupnika

Published On 22. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana 24. i 25. januara, a na kojoj će se naći i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH oglasio se Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo, Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom KS, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, udruženja “Dajte nam šansu” i “Tri plus”. Njihovi predstavnici su održali sastanak 

Oni su upozorili sve političke aktere na posljedice ukidanja pondera 2 Kantonu Sarajevo čime će se paralizovati procesi u glavnom gradu BiH i Kantonu Sarajevo.

“Pozivamo predsjednike parlamentarnih političkih stranaka Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP BiH), Fahrudina Radončića (SBB), Edina Fortu (NS) i Elmedina Konakovića (NIP) da javnosti saopće koji je stav njihove političke stranke po ovom pitanju, a ne da se kriju iza zastupnika koji se žele vratiti u svoje mjesto i pohvaliti da su oštetili Sarajevo i uzeli par miliona KM od Sarajeva. U vremenu najvećih udara na državu Bosnu i Hercegovinu vrši se i napad na glavni grad Bosne i Hercegovine jer je jasno iz stavova HDZ-a koji sa uživanjem očekuju uzimanje miliona od Sarajeva, da se time slabi glavni grad i prebacuje taj novac u sredine koje su pod kontrolom HDZ-a.

Zastupnici iz drugih sredina svjesno govore neistine svojim građanima i obećavaju med i mlijeko samo ako uzmu milione od Sarajeva. Istina je drugačija. Ono što kantonalne vlade nisu uradile sa stotine miliona KM povećanja u budžetu proteklih godina, kao što nisu povećale prava građana tih kantona, neće uspjeti ni sa 10-ak miliona KM koje bi oteli od Sarajeva.

Neodgovorni političari svjesno iznose spin da Sarajevo uzima nečiji novac, a istina je da bi Kanton Sarajevo imao više novca po bilo kojem ekonomskom kriteriju nego što to danas ima.

Podržavamo inicijativu za donošenje novog Zakona o raspodjeli javnih prihoda, ispravljanje nepravde prema pojedinim dijelovima BiH i stvaranje preduvjeta za još efikasnije ubiranje direktnih i indirektnih poreza. Smatramo da proces koji su započeli pojedinci ne rješava sistemski probleme raspodjele, a Kanton Sarajevo dovodi u stanje mogućeg bankrota.

Ponuđeni Zakon donosi se silom ruku u Parlamentu FBiH bez ekonomskih argumenata i ozbiljnih parametara.

Podsjećamo da je Vlada FBiH dala negativno mišljenje na predmetni Zakon, a svakodnevno ekonomski stručnjaci i analitičari upozoravaju na negativne posljedice koje će uslijediti ukoliko se Zakon usvoji. Od svih političkih stranaka, zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH tražimo da shvate ozbiljnost situacije i ovaj siledžijski proces zaustave!

Od Vlade FBiH tražimo da HITNO u proceduru pošalje novi Zakon o raspodjeli javnih prihoda i krene u rješavanje ovog problema. Podsjećamo da Kanton Sarajevo uplaćuje na JRT ubjedljivo najveći iznos sredstava od kojeg se u budžet Kantona vraća manje od 15% uplaćenih sredstava.

Pozdravljamo ideju o registraciji velikih javnih preduzeća u drugim kantonima i decentralizaciji još nekih procesa. Podsjećamo da se ponderisanje u korist ostalih kantona već dešava u oblasti cestogradnje, projekata za zapošljavanje i još nekih u kojim su znatno veći iznosi sredstava izdvojeni za druge kantone.

Od svega, najstrašnije zvuči činjenica da se ukidanjem pondera 2 Sarajevu potpuno derogira iznos uplaćenih sredstava i nagrađuju se oni kantoni u kojim se fiskalni račun nikad i ne ukaže! Tim kantonima ovakav prijedlog najviše odgovara. Ukoliko ne shvatite ozbiljnost situacije bićemo prisiljeni da pozovemo vlasti u Kantonu Sarajevo na ukidanje tržišne i drugih inspekcija koje kontroliraju izdavanje računa i još neke radikalne mjere kako bismo zaštitili sistem!

Teret će trpjeti i vaša djeca koja danas imaju besplatno obrazovanje na sarajevskim univerzitetima i u školama, a kojima će biti ukinuto besplatno studiranje a školarina će biti mnogostruko veća.

Bez bilo kakvih političkih primjesa upozoravamo sve aktere na političkoj sceni da budno pratimo ponašanje svih zastupnika, slušamo argumentaciju i donosimo sud.

Donesite novi Zakon, poslušajte struku i unaprijedite sistem”, zaključuje se u saopćenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *