DESETINE DRŽAVA PODRŽALE Zašto je bitna Rezolucija o Srebrenici: Podsjeća na historijsku činjenicu dok se sve više poriče genocid i veličaju zločinci

Published On 13. May 2024. | By saliha | Vijesti

Iz Ujedinjenih naroda je o inicijativi o usvajanju nacrta rezolucije saopćen stav – za koji je navedeno da je nedvosmislen

Rezolucija o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u tom području tokom 1995. godine, trebala bi da bude predmet debate i glasanja država članica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Period uoči izjašnjavanja obilježile su konsultacije u sjedištu UN, aktivno lobiranje njenih zagovarača i protivnika, kao i oštri istupi kritičara u kojima su prednjačili ruski, srpski i predstavnici bosansko-hercegovačkog entiteta – Republike Srpske.

Slijedi glasanje

Do debate i glasanja države članice Generalne skupštine imaju priliku da ulažu amandmane na predloženi tekst – koji su inicirale Njemačka i Ruanda.

Iz Ujedinjenih naroda je o inicijativi o usvajanju nacrta rezolucije saopćen stav – za koji je navedeno da je nedvosmislen, prenosi VOA.

“U ovom konkretnom slučaju činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid potvrdio je sud. Kada god me pitaju da li je potvrđeno – odgovorim da jeste.

Tako da se te činjenice, za nas, nisu promijenile. Države članice će se o tome izjasniti prema sopstvenoj percepciji”, izjavio je u New Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa.

Mogućnost usvajanja rezolucije kojom bi članice Ujedinjenih nacija potvrdile da je jula 1995. u području Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima, uzbunila je dio balkanske javnosti, i podstakla žustro negodovanje zvaničnika Srbije i RS.

Takođe, naišla je i na oštro protivljenje Rusije – države sa kojom Srbija i RS održavaju bliske političko-ekonomsko-vojne veze.

Nacrt rezolucije

Nastojanje da se o nacrtu rezolucije raspravlja i glasa, stručnjaci vide kao simboličan potez, bez ikakvih negativnih posljedica – pogotovo što je utemeljena u odavno potvrđenim činjenicama vezanim za događaje iz jula 1995.

“Na akterima je da je smjeste u okvir koji odgovara njihovim interesima. Vidim je kao korak ka pomirenju – jer bi značila simbolično prihvatanje da su događaji u Srebrenici predstavljali genocid – što je bio predmet više presuda međunarodnih sudova.

Jasno je da pojedini političari ovaj trenutak pokušavaju da iskoriste kao sredstvo za zaoštravanje tenzija. Da li je, međutim – to odgovornost rezolucije ili političara….

Ne bih se saglasio da rezolucija sama po sebi podstiče napetosti”, izjavio je Glasu Amerike David Simon – direktor Programa za studije genocida na Univerzitetu Yale.

Desetine svjetskih država opredijelile su se da podrže ili kosponzorišu nacrt rezolucije – među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

“Podsjeća na historijsku činjenicu u trenutku kada se u regionu sve više poriče genocid i veličaju ratni zločinci.

Njeni kosponzori vjeruju da je došao važan trenutak da se u većoj mjeri obilježi taj historijski događaj i obezbijede neka obrazovna sredstva.

To zaista ne bi trebalo da bude izazov – jer ne izdvaja nijednu državu ili narod – osim kriminalaca koji su počinili to djelo”, stav je Gabriela Escobara, odlazećeg zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i izaslanika za Zapadni Balkan.

Rusija protiv

Rusija se žustro protivi, zahtijevajući povlačenje tog dokumenta.

U New Yorku je, u koordinaciji sa Srbijom, aktivno lobirala za to.

“Ne može da obezbijedi nacionalno pomirenje u Bosni i Hercegovini. Može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u cjelini.

Dokument nosi antisrpski naboj, što je očigledno. Ne optužuje direktno srpski narod, ali poziva na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Srebrenici, koje se teško može nazvati pravednim u odnosu na Srbe”, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Antisrpski karakter nacrta rezolucije koji će Srbima i Srbiji prišiti etiketu genocidnog naroda, narativ je brojnih zvaničnika Srbije, RS i Rusije koji se protive debati i usvajanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predloženi tekst, u koji je Glas Amerike imao uvid, ne pominje nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države već, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida u Srebrenici.

Također, osuđuje postupke koji veličaju osuđenike za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

“Zvaničnici poput Dodika, onih u Beogradu i, ne zaboravimo ulogu Moskve, nastojat će da se utvrđene činjenice negiraju – ili da se o njima što manje govori. Međutim, sve se to već nalazi u sudskim zapisnicima.

Razumni ljudi bi to prihvatili, poručili da će pokušati da se nose sa tim i nastojali da, na osnovu toga, nastave dalje”, ocjenjuje James Gow, profesor na londonskom Kraljevskom koledžu.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *