Zašto je vitamin C tako važan?

Published On 18. February 2014. | By admin | Magazin

Jak imunitet je najbolja odbrana tijela od bakterija i virusa koji bi, da nemamo imuni sistem, bez problema ušli u tijelo i uništili zdravlje.

Tijelu je potreban svakodnevan izvor hranljivih materija kako bi normalno funkcionisalo. Vitamin C je jedna od najvažnijih materija potrebna za rad imunog sistema.

Uništava strana tijela

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, stimuliše proizvodnju interferona i deaktivira viruse koji uzrokuju dječju paralizu, prehladu, male boginje, zauške i herpes.

Ovaj vitamin je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi, uključujući bakterije koje mogu uzrokovati preteće bolesti, kao što su tetanus, stafilokoke i tuberkuloza .

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu

Vitamin C djeluje kao antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama. Takođe ublažava simptome alergija. Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u tijelu. Rezultat je jak i otporan imunološki sistem.

Jača vezivno tkivo

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Šta su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe.

Ćelije raka otpuštaju štetne enzime koji uništavaju kolagen i omogućavaju brzo širenje raka na druge stanice. Međutim, ako je tkivo kolagena jako, ćelije raka neće moći napraviti toliku štetu.

Povećava broj bijelih krvnih ćelija

Bijele krvne ćelije su poput vojske imunog sistema, a vitamin C povećava njihovu proizvodnju i proizvodnju interferona u svim bijelim ćelijama.Šta više bijelih krvnih ćelija imate, to će imunološki sistem biti spremniji za borbu protiv bilo kakvih bakterija, mikroba ili virusa.

Podstiče proizvodnju antitijela

Vitamin E je poznat po svojoj funkciji da pospješuje proizvodnju antitijela kada je tijelo izloženo bakterijama. Vitamin C štiti vitamin E, pospješuje njegovu regeneraciju i na indirektan način podstiče proizvodnju antitijela.

Pospješuje apsorpciju gvožđa

Optimalni nivo gvožđa je izrazito važna za jak imuni sistem. Tijelu je gvožđe neophodno da bi proizvodilo T ćelije koje igraju važnu ulogu u funkciji imunog sistema.

Nažalost, gvožđe je ponekad teško apsorbovati jer brojne materije koje unosimo otežavaju njegovu apsorpciju. Tu nastupa vitamin C koji pospješuje apsorpciju gvožđa

krupljani.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *