Studentski pohod u „vječni grad“ RIM, sa obilaskom Venecije i Firence

Published On 11. January 2013. | By admin | Aktuelnosti

Drage kolegice i kolege nakon pohoda u Beč, Prag, Budimpeštu, Istanbul, Berlin koji su okupili više od 5000 studenata i mladih, kao i mnogo realizovanih pohoda širom Bosne i Hercegovine , došao je na red pohod u glavni grad Italije, „vječni grad“ RIM, sa obilaskom Venecije i Firence. 

Datum polaska: SRIJEDA, 27. februar 2013. godine 
Datum povratka: NEDJELJA, 03. mart 2013. godine, (plan je da stignemo najdalje do 03:00 h iza ponoći)
U hostelu se ostaje TRI noći.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je petak (01. mart), koji je NERADNI DAN. 

Svi učesnica pohoda u Rim, direktno pomažu obnovu studentskih domova Univerziteta u Sarajevu! 

Cijena: 210,00 KM, a za sve one koji su učestvovali minimalno dva puta u nekom od navedenih pohoda (Beč, Prag, Istanbul, Berlin), cijena je 200,00 KM, zahvaljujući našim sponzorima i lojalnosti naših članova. 
Posebne pogodnosti imaju oni koji su učestvovali na više od dva studentska pohoda i o tome će biti obavješteni prilikom prijave.
Na ove cijene dodaje se i obavezno putno i zdravstveno osiguranje (PZO), koje će biti naknadno određeno, ne više od 10,00 KM.

Prevoznik: CENTROTRANS
Turističko-administrativna podrška: CENTROTOURS

DETALJI PRIJAVE

– Prijave i rezervacije vrše se uplatom od 20,00 KM.

– Prijave i rezervacije za pohod počinju od ponedjeljka (14.01.2013.godine) od 11:00 do 17:00 sati i vrše se na Ekonomskom fakultet (IV sprat, kabinet 101).

– Prijave traju do popunjavanja kapaciteta ili do 20. januara. 2013…
Radi OGRANIČENOG broja kreveta POŽRITE i prijavite se!!!

– Jedna osoba može izvršiti prijavu i uplatu za više osoba. 

– Prilikom prijave potrebno je dostaviti tačno ime i prezime i broj telefona, a oni koji prvi put učestvuju na pohodima potrebno je da dostave kopiju pasoša.

– Iako se zove studentski, ovaj pohod je otvoren za sve mlade ljubitelje putovanja i druženja, tako da se mogu prijaviti i oni koji nisu studenti preko našeg partnra, agencije CENTROTOURS, kao i da postanu članovi projekta „Studentski pohodi“.

– Na pohod mogu ići i državljani drugih država, ako imaju potrebne dokumente, i dobro raspoloženje. 😀

Rim je udaljen 1200 km od Sarajeva i putovanje traje cca 17 sati, koji vrlo brzo prođu u udobnim autobusima Centrotransa i dobrom društvu. 

Kako bi vremensko trajanje ovog puta bilo što kraće, redoslijed polaska i pauzi je detaljno razrađen i biti će izbjegnute gužve prilikom prelaska granica i stajanja na pauzama. Planirano je da se autobusi kreću u manjim grupama i da grupe ne prave pauze na istim stajalištima. Iskustva sa ranijih pohoda bila su jako korisna. 😀

Detaljan plan i program pohoda će biti naknadno objavljen.

Kao i na dosadašnjim pohodima, boravak u Rimu će biti u modernim omladinskim hostelima sa trokrevetnim i četverokrevetnim sobama, a u cijenu je uključen i doručak!

BROJ MJESTA JE OGRANIČEN!!!

Partneri pohoda:
Univerzitet u Sarajevu 
Centrotrans- prevoznik
Centrotours- agencijska/turistička podrška
Univerzitetska LIGA
Studentski Parlament UNSA
Univerzitet u Sarajevu
Sarajevo osiguranje

O RIMU

Rim je glavni grad Italije i regije Lacij te najveća i najnapučenija općina u zemlji, a povijesno središte Rima i Vatikana nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova povijest vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih.
Na vrhuncu svoje imperijalne moći Rim je bio čudo svijeta. Više od milijun ljudi živjelo je na njegovim krcatim ulicama. Vladari su bili toliko velikodušni u osiguravanju sredstava za ovaj grad da su gotovo polovinu raspoloživog prostora u središnjim gradskim četvrtima zauzimale javne građevine.
Na prvi pogled, priča o Rimu više nalikuje legendi ili fantaziji nego povijesti. Ona govori o tome kako su stanovnici jednoga gradića i njegova zaleđa – područja s nedovoljno prirodnih i strateških prednosti – uspjeli, i to svojom vojnom neustrašivošću, postati gospodari prvo Italije, a potom i cijeloga sredozemnoga svijeta, uključujući velik dio Europe, područje Srednjeg istoka i sjevernu Afriku. Samo se kineska dinastija Han, rimski suvremenici na dalekom i nepoznatom istoku, može na neki način mjeriti s njihovim postignućima. Međutim, za napredak Rima trebalo je uvijek nešto više od samo vještog baratanja oružjem. Rimljani su isto tako bili graditelji i predani tvorci zakona te su ostavili trajan pečat na svim zemljama kojima su vladali.
Posebnost Rima leži u tome što daje osjećaj prošlosti na svakom koraku kako biste si lakše predočili kako je staro Rimsko Carstvo nekad davno izgledalo. S obzirom na veličinu i urbanost Rim nam nudi i priliku da uživamo u modernom. Mogli bi reći da na svakom koraku možemo vidjeti zanimljive spojeve starog i novog. Rim je metropola za čije bi vam upoznavanje trebalo najmanje mjesec dana.
Rim je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, a tome zasigurno doprinosi velik broj fontana – čak 280 – među kojima svakako treba izdvojiti Fontanu di Trevi, poznatiju kao kraljicu svih fontana. Sagrađena je u 18. stoljeću po narudžbi pape Klementa XII. Cijelim prostorom prevladava Neptun, koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja. Skulptura s lijeve Neptunove strane predstavlja obilje, dok desna predstavlja zdravlje.
U Rimu se nalazi i jedno od sedam svjetskih čuda – Flavijev amfiteatar u kojem su se održavale borbe gladijatora kao i simulacije pomorskih bitki. Amfitetar je u svojim najboljim danima mogao primiti 50.000 gledatelja koji su sjedili na tribinama. Borbe su se neprekidno održavale tijekom 500 godina.

Požurite sa prijavama, jer je interesovanje jako veliko!

Vidimo se!

SPUS