FOTO: Raznovrsni turistički potencijali Općine Hadžići

Published On 12. October 2012. | By admin | Magazin, Multimedija Sve

U njedrima olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice, na magistralnom putu M 17 Sarajevo-Mostar, oko 20 km udaljeni od centra Sarajeva, nalaze se Hadžići.Read More Okosnica budućeg razvoja Hadžića je prije svega turizam.

Pored zimskih sportskih terena na Igmanu i Bjelašnici, skijašima su na raspolaganju i Šavnici, jedno od najljepših skijališta sa savremenom ski stazom i skijaškim domom sa preko 50 ležaja.

Pećina Megara, poznata još i kao Kuvija, nalazi se na sjeverozapadnoj padini Orlovca, na planini Preslici u zapadnom dijelu planinskog sklopa Bjelašnice. Pećina je vrlo jednostavnog oblika i sastoji se od jednog jedinog kanala ukupne dužine nešto preko 220 m.
Po bogatstvu pećinskih ukrasa pećina Megara spada među najljepše pećine u BiH, a poznata je kao jedno od najbogatijih nalazišta pećinskog medvjeda (Ursus spelacus) koji je živio u vrijeme posljednjeg ledenog doba.

Šume bogate različitim vrstama divljači pružaju izvanredne mogućnost za lovni turizam.

Hadžići su bogati rijekama i potocima sa dosta ribe, posebno potočne pastrmke.

Hadžići imaju uslove i za razvoj seoskog turizma, jer su poznati po izuzetno atraktivnim predjelima i prirodnoj hrani, a posebni specijaliteti su sir i kajmak iz bjelašničkih sela.

Park Meram, najbolje uređeni park u Kantonu Sarajevo sa brojnim sadržajima (fontana, šadrvani, dječija igrališta, fitnes sprave,video nadzor, osvjetljenje za noćno korištenje).

Planinarski dom „ IBRAHIM FEJZIĆ-DEDA“ na Kraljevcu nalazi se na sjevernim padinama Bjelašnice iznad mjesta Pazarić na nadmorskoj visini 965 metara. Kapacitet objekta: na spratu: 6 spavačih soba, sa 35 kreveta, te u prizemlju sala za 60 mjesta za sjedenje.