HADŽIĆ IKada se ne uvažava mišljenje struke :Ponovo zamućeno uzvorište „Krupa“

Published On 1. December 2017. | By saliha | Globus

Više od deset godina  iz Uprave za šumarstvo KS  i JKP „Sarajevo –šume“ upozoravaju nadležne da su Hadžići, po bespravnoj sječi, vodeća općine u KS, i da  moraju nešto poduzeti.Govorili su, ako se nešto ne učini, da to može ostaviti velike posljedice,koje će građani  Hadžića dugo osjećati.

I ove godine poslala je isti  izvještaj koji je razmatran na sjednici Općinskog vijeća u februaru. Kao najugroženija područja na kojima se provodi bespravna sječa  navedeni su  lokaliteti Miševića, Košćana, Raštelice, Mehine Luke,Pazarića, Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrika, Rakovice Kapučice,  područje Igmana…. Nije rijetkost , kako ističu,  da bespravnu sječu  obavljaju i lica   sa područja Kiseljaka ,Visokog, Konjica  i drugih općina.Obično se ide sa velikim, specijalnim kamionima, dizalicama….

Neki su se  dobro obogatili:Sagradili su vile, čak objekte  na moru…

Međutim, vlast i vijećnici uglavnom donose iste konstatacije.I tako iz godine u godinu.

Upozorenje stručnjaka da će, ako se nešto ne učiti ,ostaviti dugoročne posljedice za stanovništvo ove općine počelo se ostvarivati. Usljed manjih kiša sada dolazi do zamućenja izvorišta.

Iz JKP „Komunalac“ građane su ponovo  obavjestili   da je  došlo do zamućivanja izvorišta Krupa, što je, sada  česta pojava u ovoj općini.Dovoljno je samo da padne malo kiše pa da bude problema u snadbjevanju vodom za piće.Prije nekoliko dana, usljed manje kiše, također  je došlo je do zamućenja izvorišta „Krupa“.I ovog puta upozoravaju se građani da bez  termičke obrade voda nije za piće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *