Dvoboj BiH – Argentina bio je najgledaniji događaj u istoriji BHT-a

Published On 6. July 2014. | By admin | Sport

Svjetsko prvenstvo u Brazilu bilo je za državnu televiziju u Bosni i Hercegovinu (BHT) dosad najveći zalogaj.

Bh. televizija imala je skoro 10 sati dnevnog programa posvećenog isključivo Svjetskom prvenstvu, a prvi put u svojoj istoriji emitirala je signal u visokoj rezoluciji (HD). Kako sada stvari stoje i isplatilo im se. Naime, tri utakmice reprezentacije BiH u Brazilu bile su najgledaniji program BHT-a otkako se mjeri gledanost.

Prema podacima BHT-a, prijenosi nogometnih utakmica iz Brazila rušili su sve rekorde gledanosti i BHT za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva ima gledanost koliko sve ostale TV kuće u Bosni i Hercegovini zajedno. Prema ovim podatcima najgledaniji prijenos bio je, očekivano, debitantski i istorijski nastup Zmajeva na svjetskim prvenstvima protiv Argentine.

Iako se utakmica između BiH i Argentine igrala nedjeljom u ponoć po našem vremenu, gledalo ju je 76,43 posto svih onih koji su u to vrijeme imali upaljen TV prijemnik. Taj “share” izračunava agencija Nielsen AGB i prema njihovoj formuli to znači da je nogometaše Safeta Sušića protiv Argentine gledalo oko 800.000 Bosanaca i Hercegovaca!

BHT je objavio da je utakmicu Nigerije i BiH gledalo 658.000 gledatelja, ali u tu brojku, kao i u slučaju dvoboja s Argentincima, ne ulaze brojni gledatelji koji su prijenos gledali na HTV 2 ili na satelitskim kanalima.gledanost-uspravna

Sve u svemu, ove brojke su dosad bile nedostižne za neku TV kuću iz Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, najgledanija utakmica na BHT-u u kojoj nije igrala bh. reprezentacija, sudar je Engleske i Italije, a ona je imala više gledatelja nego susret BiH i Irana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *