Ovo je najbolja hrana koju možete jesti!

Published On 30. August 2014. | By admin | Magazin

Zeleno lisnato povrće najbolja je hrana koju možete jesti. Znanstveno je dokazano da obiluje vrijednim nutrijentima koji jačaju ljudski organizam, sprečavaju nastanak brojnih bolesti, ali i liječe već postojeće. Raštika, blitva i kelj samo su neke od super namirnica koje bi se redovno trebale naći na vašemu jelovniku.

Blitva

Blitva je izvor dva važna, ali manje poznata antioksidanta: siringijske kiseline i kaempferola. Siringijska kiselina pomaže u stabiliziranju šećera u krvi dok kaempferol štiti organizam od kancerogenih toksina te smanjuje upalne procese u tijelu. Blitva je zahvalna namirnica koja se može jesti u različitim kombinacijama. Dobro ju je prokuhati prije konzumacije, ali ne predugo – najviše tri minute u kipućoj vodi. Tako će zadržati sve vrijednosti koje sadrži.

Rikola

Ova biljka obiluje mnogim korisnim vrijednostima, a najveća su zasigurno flavonoidi – antioksidanti koji sprečavaju nastanak srčanih bolesti, ali i nekih vrsta karcinoma. Neka istraživanja pokazuju da rikola sprečava i probavne bolesti poput čira želuca i kronične upale crijeva. Rikolu je najbolje jesti sirovu u salatama. Budući da je gorkoga okusa, možete je kombinirati s drugim povrćem kako biste popravili okus.

Raštika

Raštika je bogata vitaminima i mineralima koja imaju snažna antioksidativna svojstva. Sadrži i lutein te zeaksantin koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da snižava krvni tlak, štiti zdravlje kostiju i jetre, a sadrži i folnu kiselinu koja se posebno preporučuje trudnicama. Raštika je siromašna kalorijama pa pomaže i u mršavljenju. Najbolje ju je jesti prokuhanu ili pripremljenu na pari, ali ne preporučuje se kuhanje dulje od pet minuta jer u protivnom gubi svoje vrijedne sastojke.

Kineski kupus

Ova zelena biljka obiluje važnim vitaminima poput vitamina C, A i K. Jača imunitet, čuva vid te zdravlje zubi i kostiju. Dobra je i za zdravlje krvi, a istraživanja pokazuju da pridonosi i jačanju imuniteta. Kineski kupus može se jesti kao prilog uz meso, a najbolje ga je pripremiti kuhanog na pari – dovoljno je svega nekoliko minuta.

Kelj

Ukusni kelj siromašan je kalorijama, ali je zato bogat vitaminima i mineralima. Odličan je izvor mangana, željeza, kalcija, magnezija, vitamina C te kalcija. Sadrži čak i kompleks vitamina B te riboflavine. Upravo zbog tih svojstava kelj sprečava razvoj raznih vrsta karcinoma, jača imunitet te pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Kelj se može pripremati na razne načine – u vodi, na pari, pirjati, pržiti… Pogađate, najbolji je onaj kuhani ili pripremljen na pari jer tako zadržava svoje najbolje sastojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *