BIRAMO SPORTISTU GODINE, KLUB, SPORTSKU LIČNOST… – FK Radnik Hadžići – Klub blistavih uspjeha

Published On 17. September 2014. | By admin | Izdvojene vijesti, Sport

 

Fudbalski klub „Radnik“ Hadžići osnovan je 1948. godine od kada počinje intenzivniji razvoj fudbala na području općine Hadžići. U narednim godinama Klub je imao promjenjiv uspjeh sve do sezone 1971/72, kada predvođen trenerom Ivicom Petkovićem  zauzima prvo mjesto u sarajevskoj zoni, stičući pravo igranja u Drugoj ligi – grupa Jug.

Usljed reorganizacije takmičenja u saveznim ligama bivše Jugoslavije, „Radnik“ u ovom rangu  ostaje dvije sezone, da bi u sezoni 1973/74 prešao u republičku ligu.  Pamte se generacije igrača ovog tima.Jedna od legendi Radnika svakako je  Dževad Kulenović, koji je prošle godine,  zahvaljujući prije svega glasovima čitalaca, izabran za sportu ličnost stoljeća općine Hadžići. Tu  je Sabit Sadiković, Sedik Fejzić, Zijo Turković, Rešad Kulenović, Marko Pejić, kao i nekolicina drugih  koji su proslavili hadžićki fudbal u tom periodu.

Nakon toga nižu se godine u kojima se fudbalski klub „Radnik“ takmičio u različitim rangovima: republička, regionalna…

Početkom agresije na našu zemlju,  Fudbalski klub „Radnik“ prestaje sa aktivnostima.

Konačno 1994. godine na slobodnom dijelu Hadžića, u naselju Pazarić, bivši Radnikovi igrači Rešad Kulenović, Sedik Fejzić, Ferid Ramić, Sejo Bečirević, te sportski entuzijasti Mujo Ibrica, Mirso Telarević, Kemo Korjenić , Ibro Joldo,Rešad Kulenović… pokreću inicijativu za ponovnim pokretanjem rada Kluba. U sezoni 1994/95 Klub se takmičio u mostarskoj regiji. To je bila uvertira za historijski uspjeh, jer naredne 1995/96 „Radnik“ zauzima prvo mjesto u Drugoj ligi, nakon čega stiče pravo učešća igranja u najelitnijem rangu takmičenja u našoj zemlji.

Trener te najtrofejnije generacije je Sedik Fejzić, dok je njegov pomoćnik bio Abdulah Oruč. Kapiten Kluba  bio  je  Nihad Reizbegović, a rukovodstvo „Radnika“ činili su Mujo Ibrica , Rasim Čelik…

Fudbalski klub „Radnik“ trenutno se takmiči u Drugoj ligi – grupa Centar, i  godinama je važio za favorita za Prvu ligu. Prošle sezone,pod rukovodstvo trenera Sedika Fejzića, tim Radnika zabilježio je čak 14 uzastopnih pobjeda, što će malo ko postići. Međutim, većina igrača  pred početak sezone odlazi u Goražde, koji igra u Prvoj ligi, a koji je trenutno na prvom mjestu u ovom rangu takmičenja.Očekivati je da će  ove sezone  igrači Radnika bar pokušati da se vinu ka vrhu tabele.

Poseban pečat u funkcionisanju Kluba daje rad škole fudbala, koja okuplja oko 180 dječaka uzrasta od sedam do osamnaest godina. Juniorska i kadetska ekipa Fudbalskog kluba „Radnik“ takmiči se u Omladinskoj ligi Bosne i Hercegovine – grupa Centar. Pioniri, pretpioniri i pjetlići su članovi Kantonalne lige. Odlična organizovanost škole i stručnost trenera  daju sigurnost u formiranju igračkog kadra prvog tima, te se sa sigurnošću može konstatovati da se za budućnost hadžićkog fudbala ne treba brinuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *