TRNOVO: Nekada se tu nalazila najzabačenija sela, danas cvjeta seoski turizam gdje dolaze turisti iz Evrope, Amerike, Australije…

Published On 30. September 2014. | By admin | Multimedija Sve

Za Umoljene, Šabiće, Sinanoviće… općina Trnovo, nekada  se znalo po visokom snijegu, gdje su mještani odsječeni i po nekoliko mjeseci. Do većine  mjesta stizalo se kozjom stazom.

Danas se ne mogu prepoznati. Izgrađeni su asfaltni putevi, javna rasvjeta, imaju telefone, vodovode,čak u  nekim selima ispod Treskavice i Bjelašnice  izgrađena  i kanalizacija i drugi neophodni objekti.

U sva sela dolaze i autobusi Grasa, i svako stajalište ima nastrešnicu, što nemaju općine uz magistralni put.

Dolaze turisti iz Evrope, Amerike , Australije

U Umoljanima  danas imaju više pansiona, gdje dolaze turista iz Evrope, Amerike, Australije…. Postali su turistička destinacija.

Rukovodstvo općine znali su iskoristiti prirodne ljepote, nedirnutu prirodu, velike blagodati i razviti seoski turizam. Svi poljoprivrdni proizvodi prodaju se tu, na kućnom pragu.

Sarajlije traže domaći krompir, luk, kupus.. i to po znatno višoj cijeni od onih u gradu. Mještani kažu  ne mogu  proizvesti kolika je potražnja. Turisti iz inostranstva  žele domaće rukotvorine:- kape, šalove, rukavice, džempere…

Traži se domaći proizvodi i hrana

U ovom mjestu turistima se rado pokazuje narodna nošnja,  običaji,  govore o svojoj tradiciji, … Svi koji dođu traže domaću hranu, posebno pite, puru sa sirom i kajmakom … Turista ima ljeti i zimi i u drugim selima trnovske općine.

Tako je to  kada odgovorni znaju  iskoristiti svoje ljepote, prirodne  blagodati, od kojih svi imaju koristi.

Za Umoljane, Sinanoviće, Šabiće… se nekada govorilo da su  najzabačenija sela , a danas postali turistička atrakcija. Čestitamo !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *