FOTO: Kopači u Lapovom dolu nakopaju granata za 30 KM

Published On 24. October 2012. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve

Za veliki broj ljudi širom BiH skupljanje onoga što mi nazivamo smeće osnovni je izvor prihoda i jedini način da se preživi.Read More

Međutim, zbog velike “konkurencije” sakupljači su suočeni sa nestašicom starog željeza te se okreću novim metodama, isplativim, ali i opasnim po život.

Takav primjer smo zabilježili na planini Bjelašnica. Tačnije u Lapovom dolu, bivšem poligonu JNA za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava i NUS-a.

Rade od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, da bi od prikupljenog željeza i mesinga zaradili dnevnicu od 30 do 40 maraka. Njima firme koje otkupljuju sekundarne sirovine za kilogram željeza isplate 40 feninga, a 5,20 KM za kilogram mesinga.

Međutim svaki udarc krampe o tlo je potencijalni rizik od eksplozije zaostalog NUS-a. Kažu da su taj rizik spremni preuzeti. Posla nema, a od nečeg se mora živjeti.

Lapov do se nalazi na krajnjem rubu teritorije općine Hadžići i udaljen je svega osam kilometara od centra Konjica. Posljednja organizovana uništavanja minsko-eskplozivnih sredstava su na tom poligonu zabilježena krajem 1999. godine.