Pomicanje sata uznemirava krave, a ni ljudima nije lako

Published On 27. October 2014. | By admin | Globus, Vijesti

Rusija je noću na nedjelju pomaknula kazaljke sata unazad i trajno uvela zimsko računanje vremena te je odlučila povećati broj vremenskih zona s devet na 11 na svome golemom teritoriju što se proteže od Pacifika do granica Evropske unije.

Zadnje tri godine Rusija je eksperimentirala tako što je stalno vrijedilo ljetno računanje vremena, no to se pokazalo nepopularnom mjerom za brojne Ruse koji su negodovali što se zimi moraju buditi sat vremena ranije.

Nekadašnji Sovjetski Savez uveo je 1981. godine ljetno računanje vremena, a godine 2011., tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev smanjio je broj vremenskih zona na devet i odlučio da će ljetno računanje vremena vrijediti cijelu godinu. Rusi su tako kazaljke sata pomaknuli sat vremena unaprijed, ali zimi ih nisu vraćali.

Pomicanje kazaljki dvaput godišnje ljudima remeti bioritam i uznemiruje krave, objasnio je Medvedev tada svoju odluku.

Međutim, zimi se brojni Rusi na sjeveru žale na život u mraku jer što su bliže arktičkome krugu to je manji broj sati dnevnog svjetla.

Na konferenciji za novinare u Moskvi Ruska akademija znanosti ocijenila je da Evropa Rusiji neće biti bliža bude li razlika u vremenu između Moskve i GMT-a (srednje vrijeme po Greenwichu, Greenwich Mean Time) samo tri sata.

Zamjenik ravnatelja Geografskog instituta Arkadij Tšikov uvjeren je da je zadnja promjena donesena na poticaj oglašivača jer će, vjeruje Tiškov, zbog trajnog zimskog računanja vremena, više ljudi navečer gledati televiziju.

Kada je Rusija u martu pripojila Krim, taj ukrajinski poluotok prešao je na moskovsko računanje vremena, a to je GMT+4.

jutarnji.hr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *