BIH najlošija zemlja za poslovanje u Evropi

Published On 29. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Prema Godišnjem izvještaju o poslovanju 2015. godine (Ease of doing business), koji su pripremili eksperti grupe Svjetske banke, od zemalja regiona najbolje uslove za poslovanje ima Makedonija, a najlošije Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema ovom istraživanju, u kojem je analizirano 189 zemalja svijeta, od zemalja regiona, najbolje uslove za poslovanje, odnosno vođenje biznisa, ima Makedonija koja se nalazi na 30. mjestu. Nakon Makedonije slijede Crna Gora, koja je rangirana na 36. mjestu, Slovenija 51, Hrvatska 65, Albanija 68. i Kosovo 75.

Iz regiona Balkana najlošije su pozicionirane Srbija, koja se nalazi na 91. mjestu, kao i Bosna i Hercegovina koja je na 107. mjestu liste.

Osim toga, Bosna i Hercegovina je najlošija zemlja za poslovanje u Evropi, a slijedi je Ukrajina koja je na 96. poziciji u izvještaju grupe Svjetske banke ua 2015. godinu.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, Slovačka je na 37. mjestu, Bugarska odmah iza nje, Rumunija je 48, Mađarska 54, Turska 55. i Grčka koja se nalzi na 61. poziciji pomenute liste.

Prema ovom izvještaju, najbolja zemlja za poslovanje u svijetu je Singapur, kojeg prate Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Velika Britanija, Finska i Australija.

Osim toga, od 20 najbolje rangiranih zemalja u ovom izvještaju, njih 10 su evropske, a pet je azijskih.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje na listi za poslovanje su Eritreja, Libija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Čad, Kongo, Afganistan, Venecuela, Angola, Haiti i Gvineja.

Izvještaj Svjetske banke je sastavljen na osnovu kvantitativnih indikatora kao što su pokretanje biznisa, izdavanje dozvole za izgradnju, dozvola za električnu energiju, registrovanje imovine, uzimanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranično trgovanje, provođenje ugovora i rješavanje nelikvidnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *