Zemlje sa najvećim zalihama zlata u svijetu, i BiH na listi

Published On 30. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Nakon informacije da je Rusija povećala svoje zalihe zlata šest mjeseci zaredom, statistički portal statista.com donosi pregled zemalja sa najvećim rezervama zlatnih poluga u svijetu.

Prema informacijama iz augusta Bosna i Hercegovina ima oko tri tone zlata u rezervama, navedeno je to u izvještaju Svjetskog vijeća za zlato. U skladu s tim BiH je na 93. mjestu zemalja koje su uvrštene na listu, a na listi ih je ukupno 100.

Od zemalja u regiji Hrvatska, Kosovo i Crna Gora nisu uopće na listi, a jedina Albanija ima manje rezerve u odnosu na BiH.

Rusija je svojim zalihama prošlog mjeseca dodala 37 metričkih tona zlata, a u nastojanju da smanji ujecaj međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji.

Prošlog mjeseca cijena zlata na svjetskom tržištu je iznosila 1.183 dolara po unci, a to je najniža vrijednost još od juna prošle godine.

Dakle, bez obzira na povećanje zlatnih rezervi, Rusija još uvijek nije vodeća u svijetu, čak ni blizu. Na prvom mjestu po zlatnim rezervama su SAD. Imaju 8.133 tone zlata u rezervama, zatim slijedi Njemačka sa 3.384 tone, pa Francuska sa 2.435 tone, Rusija sa 1.149, Kina sa 1.054, Švicarska 1.040, Japan 765 tona i Britanija 310. Ovo su zemlje sa najvećim rezervama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *