METEOROLOZI UPOZORAVAJU Stiže najhladnija zima u posljednjih 100 godina

Published On 1. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Nadolazeća zima biće najhladnija u posljednjih 100 godina, a zahvatiće veliki dio Starog kontinenta, najavljuju britanski meteorolozi.

Velike količine snijega uporno će zatrpavati Evropu, praćene veoma niskim temperaturama. Prema navodima britanskih meteorolga, arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci, piše srbijanski Blic.

Oni najavljuju da prvi ledeni talas možemo očekivati već u novembru.

Za januar se predviđa rekordno niska temperatura od -27 stepeni Celzijusa, i to na većem dijelu kontinenta, uključujući i Balkan.

Naglo zahlađenje sa sobom će donijeti i snijeg, koji će na planinama usloviti stvaranje snježnog pokrivača.

Niži krajevi na bijele pahulje čekaće do druge polovine novembra, kažu meteorolozi koji se slažu sa britanskim kolegama i prognoziraju da će nastupajuća zima biti hladnija i sa više snijega nego prošla.

”Prvi snijeg u nižim predelima može da se očekuje u novembru i to drugoj polovini mjeseca, a pratiće ga, svakako, jače zahlađenje. Posljednja nedjelja novembra je uobičajeno vreme za prvi snijeg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije. Generalno, prošla zima je bila topla sa malo snijega, a ove očekujemo znatno niže temperature, i više kiše i snijega”, navodi meteorolog Nedeljko Todorović.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *