U Americi benzin jeftiniji od mlijeka

Published On 4. November 2014. | By admin | Globus, Vijesti

 

Prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama širom zemlje je toliko iznenađujući da mnogi odlučuju da ga slikaju i podijele na društvenim mrežama – cijena galona (3,8 litara) benzina pala je na ispod tri dolara.

“Ovo je zaista nevjerovatno. Ja sam pomalo šokiran”, izjavio je glavni analitičar za naftu u konsultantskoj firmi “Oil Price Information Service” Tom Kloza, a prenijela agencija AP.

Prosječna cijena benzina na pumpama u SAD je jučer iznosila 2,99 dolara za galon, što je prvi put u posljednje četiri godine da je cijena galona pala ispod tri dolara.

Benzin je u SAD sada jeftiniji od mlijeka, čija cijena iznosi 3,73 dolara za galon. Prosjek cijene mlijeka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosječne cijene benzina po prvi put od 2011. godine.

Kad je u decembru 2010. cijena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa pošto je globalna tražnja nafte i benzina rasla usljed rasta standarda u razvijenim dijelovima svijeta i političke krize na naftom bogatom Bliskom Istoku.

Tražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo, naftne kompanije eksploatišu nove izvore nafte, dok su zemlje sa Bliskog Istoka nastavile da snabdijevaju svijet “tečnim zlatom” kao i ranij

Usljed sezonskih kolebanja i drugih faktora cijena benzina u SAD vjerovatno će uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosječna cijena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sljedeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.[/su_pullquote]

Cijena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posljedica velike ponude i slabe potražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto, dok je potražnja slabija od očekivane usljed sporog rasta globalne privrede.

Zahvaljujući padu cijene benzina sa prošlogodišnjeg prosjeka od 3,51 dolara za galon, prosječno američko domaćinstvo će uštediti oko 50 dolara mjesečno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *