Stranka koja prije osam mjeseci nije ni postojala napravila “bum” u Španiji

Published On 5. November 2014. | By admin | Globus, Vijesti

Nova stranka ljevice “Podemos” /Mi možemo/ postala je najpolularnija partija u Španiji, a jedna od njenih glavnih namjera jeste nacionalizacija vodećih kompanija i pravedniji socijalni sistem.

Stranka “Podemos” osnovana je prije manje od godinu dana, a prema zadnjim anketama izbila je na prvo mjesto sa podrškom 27,7 odsto ispitanika.

Za opozicione socijaldemokrate glasalo bi 26,2 odsto,a dok bi vladajući desni centar Narodna stranka dobila 20,7 odasto glasova.

List “El pais” naziva ovaj preokret “političkim potresom” i procjenjuje da je ekonomska kriza dovela do stranačke prekompozicije.

Na čelu stranke “Podemos” je 36-godišnji profesor političkih nauka Pablo Iglesias. Da su danas izbori, on bi vjerovatno bio novi lider Španije.

Zašto je Podemos tako popularan? Zato što zagovara nacionalizaciju vodećih kompanija u Španiji.

Zašto je Podemos tako popularan? Zato što zagovara nacionalizaciju vodećih kompanija u Španiji

Donekle su u zadnje vrijeme ublažili svoj stav pa tako sada navode kako će tražiti nacionalizaciju onih kompanija koje ne budu “ispunjavale svoju socijalnu dužnost”.

“Podemos” najavljuje oporavak ekonomije kroz javno kontrolu i traži osnovni prihod za svakog stanovnika s ciljem smanjenja siromaštva i jačanja društvenog dostojanstva.

Takođe, traže kontrolu lobiranja, zatim da velike korporacija počnu da plaćaju poreze, najavljuju promocija malog preduzetništva…

“Podemos” traži redefinisanje državnosti (suvereniteta) i opozivanje ili ograničenje Lisabonskog ugovora.

Tu su još neki zahtjevi koje se neće svidjeti EU poput povlačenja iz određenih sporazuma, npr. o slobodnoj trgovini.

“Podemos” traži i referendum za sve važnije ustavne reforme…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *