Je li jedan klasični špic dovoljan za borbene Izraelce?

Published On 7. November 2014. | By admin | Sport

 

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je slavu naše domovine po prvi put pronijela na Svjetskom prvenstvu održanom ovoga ljeta u Brazilu okupiti će se 11. novembra po posljednji put u ovoj godini.Razlog okupljanja je meč kvalifikacija za EURO 2016 koji se igra 16. novembra protiv Izraela u Haifi. Za susret od čijeg ishoda u mnogome zavisi preostali dio kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo selektor našeg nacionalnog tima Safet Sušić pozvao je 21 fudbalera, a na listi nema novih imena.

Uprkos povredi Vedada Ibiševića, jednog od dvojice klasičnih napadača u našoj reprezentaciji, selektor Sušić nije odlučio svoje povjerenje ukazati nekom drugom napadaču.

Na SP-u jedini sa dva špica

Očito selektor Sušić smatra da je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, napadač Manchester Cityja, Edin Džeko dovoljan za “akciju” protiv Izraela. Ova Papetova odluka nije neko veliko iznenađenje, kada se zna da smo na Mundijalu bili jedna od rijetkih reprezentacija koja je u svom sastavu ima samo dva klasična napadača, Edina Džeku i Vedada Ibiševića.

Iako Sušić često zna reći kako su pojedini fudbaleri sa njegovog spiska “napadači”, te ustvrditi da smo izuzetno ofanzivna reprezentacija, istina je da je većinu golova našeg nacionalnog tima, pogotovo u prošlom ciklusu, postigao napadački tandem Džeko-Ibiševića. Od 30 golova u kvalifikacijama za SP naša dva najbolja napadača postigla su 18 golova, uz to je Misimović, koji više nije tu, pridodao pet.

Postavlja se pitanje je li Edin Džeko, kao jedina klasična špica, dovoljan da se savladaju borbeni Izraelci, kada je već kroz prethodne susrete, pogotovo na Mundijalu dokazano da smo ubojitiji sa dva napadača? Ne želimo ni pomisliti šta bi se desilo da se Edin, ne daj Bože, povrijedi…

Svaka čast svim našim igračima koji u svojim klubovima pogađaju, zabijaju, ali u reprezentaciji BiH se zna ko su dva glavna “revolveraša”!

Šta je sa drugim bh. napadačima?

Još nakon Ibiševićeve povrede selektor Sušić je u izjavi za naš portal kazao kako je Ibišević nezamjenljiv. Istina! Kako zamijeniti fudbalera koji je dao toliko bitnih golova u dresu reprezentacije BiH? Nikako? Vrlo teško? Nemoguće!

Ipak, teško da je to razlog da se na spisku među imenima najboljih bh. fudbalera ne nađe još jedno “klasično napadačko” ime. Koje? To je selektor trebao odlučiti jer Višća, Hajrović, Prcić, Lulić, Zakarić i svi fudbaleri ofanzivne orijentacije nisu napadači koliko god to neko pokušavao prikazati i predstaviti.

sportsport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *