Drevni grad Petra u Jordanu: Od prijestolnice do liste novih svjetskih čuda

Published On 10. November 2014. | By admin | Multimedija Sve, Putovanja

Drevni jordanski grad Petra i dalje plijeni pažnju posjetilaca svojom specifičnom ljepotom i raskošnom panoramom kamene doline, a od 2007. godine se nalazi i na listi “Sedam novih svjetskih čuda”.

Petra, kojeg još zovu i Kamenim gradom, izgrađena je četiri vijeka prije nove ere i pet vjekova je bila prijestolnica Nabatejaca, a u 13. stoljeću je postala napušten i zaboravljen grad. Nakon mnogo stoljeća zaborava ponovo je početkom 19. stoljeća otkrio švicarac Johann Burckhardt.

Petra: Jedno od sedam novih čuda svijeta

Fondacija “New7Wonders” sa sjedištem u Švicarskoj je 2007. godine organizirala glasanje u kojem je učestvovalo više od 100 miliona ljudi i kojim je Petra uvrštena na listu Sedam novih svjetskih čuda.

Riječ je o historijskom mjestu koje se nalazi na jugu Jordana i u blizini važnog jordanskog lučkog grada Akabea. Organizirani turistički pohodi iz Akabea do Petre traju sat i pol puta kroz suhe pustinjske kanjone i doline. Na samom ulasku u Petru podignut je veliki broj hotela i suvenirnica.

Nabatejski su klesari bili veoma uspješni u obrađivanju i modeliranju stijene u raskošne oblike. Petra je sagrađena u riječnoj dolini koja ima oblik amfiteatra, a iako je korito rijeke uglavnom suho, u historiji su zabilježene brojne poplave grada. Jake kamene utvrde i putevi i prostorije uklesane u stijene su bile važno prenoćište trgovačkih putnika, koji su zbog reljefa i položaja Petre u njoj imali poseban osjećaj sigurnosti i male vjerovatnoće neprijateljskih napada.

Građevinska zdanja u kamenu

Grad Petra i drevni put koji vodi ka njemu obiluju brojnih historijskim vrijednostima i tragovima koji govore o životu nekadašnje civilizacije, a posebnu pažnju turista iz svih dijelova svijeta na putu ka Petri privlači raskošna grobnica i mauzolej vladara iz vremena kada je grad bio u jeku života.

Nastavkom puta ka Petri, turisti na konjima ili devama stižu do drevnog amfiteatra, također, uklesanog u stijeni, a riječ je o građevinskom zdanju koje može primiti i do 6.000 posjetilaca. Kamene kuće i spomenici u Petri su specifični i nemoguće ih je vidjeti bilo gdje drugdje u svijetu.

Turističke ekspedicije se iz Petre vračaju predvečer, kada grad već tone u tamnu pustinjsku noć i kada su staze osvijetljene samo svijećama i lampinjonima ubodenim u pijesak.

Nekad prijestolnica, danas mjesto filmskih klapa

U periodu od 1977. do 2007. godine u Petri je snimljeno na desetine filmova i serija skupih svjetskih produkcija. Neki od slavnih naslova čije scene su snimane u Petri su Indiana Jones, Povratak munija i Transformersi.

Uporedo sa prirodnim ambijentom i specifičnim prizorima Petre, jordanske vlasti su shvatile potencijal te vrste promocije ovog turističkog dragulja i pružaju svaku vrstu podrške zainteresiranim producentskim kućama.

Stanica Hidžaske željeznice koju su gradili i vakifi iz BiH

Jedno od neizostavnih mjesta za turiste koji krenu u posjetu Petri je tamošnja stanica Hidžaske željeznice koju su Osmanlije izgradile od 1900. do 1908. godine, a koja je povezivala Damask i Medinu.

Riječ je o jednom od najvećih vakufa Osmanskog carstva, a u izgradnji kojeg je učestvovalo i oko hiljadu vakifa iz BiH.

Na eksponatu voza na stanici se i dalje vijori turska zastava, što simbolizira respekt prema bogatoj ostavštini Osmanlija koji su vladali tim prostorom.

Svjedočenje drevnim beduinskim običajima

Jordanska pustinja Wadi Rum je atraktivna turistička destinacija i zbog činjenice da tamošnje stanovništvo i dalje čuva tradiciju drevnih beduinskih zajednica.

Turisti koji se udalje od vreve i tehnologije modernih gradove u tom mjestu mogu prisustvovati tradicionalnim borbama i trkama deva, zatim safariti i kampovati usred opake pustinje.

Beduinska hrana i tradicionalna muzika su još neke od stvari koje turisti iz Petre nose kao dragocjeno i jedinstveno iskustvo.

Regija Bliskog istoka je dugi niz godina poznata po sukobima i krizama svih oblika, ali uprkos tome, Jordan je uspio da se udalji od tog problema i da se nametne kao sve popularnija turistička destinacija u sred bliskoistočnih vihora rata.

U razgovoru sa novinarom Anadolu Agency, direktor Turkish Airlinesa u Jordanu Srtan Yuce ističe da u Jordanu nema nikakvih sigurnosnih nedostataka i da turisti iz cijelog svijeta bez problema mogu da uživaju.

Anadolija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *