KVALIFIKACIJE Moramo pobjeđivati, Haifa je prvi izazov

Published On 11. November 2014. | By admin | Sport
Još je pet dana ostalo do veoma važne utakmice u Haifi. U četvrti dvoboj kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj, naša nogometna reprezentacija ulazi sa svega dva boda na kontu.

Bolan poraz

Učinak je svakako ispod planiranog. Tome je najviše kumovao poraz od Kipra na Bilinom polju (1:2). Remi protiv Velsa te potom i favorizirane Belgije malo su nam vratili apetit, koji može biti zadovoljen samo povoljnim rezultatom protiv Izraela u Haifi.

U igri je, kako selektor Safet Sušić voli reći, još 21 bod. Znači, vremena i bodova ima. Ako nam uistinu, kako neke kalkulacije kažu, bude dovoljno 16 ili 17 bodova, šansi imamo.

U nedjelju gostujemo ambicioznom Izraelu u Haifi, a izabranici selektora Safeta Sušića imaju priliku da anuliraju kiks sa starta. Bod bi nas ostavio u igri, barem prividno, a pobjeda bi “Zmajevima” donijela višestruku korist.

Sa tri boda bismo, naime, imali prednost u odnosu na jednog od direktnih konkurenata za drugu poziciju, a ujedno bismo Izraelcima, vjerovatno, smanjili ambicije i entuzijazam, koji je u ovom trenutku ogroman. Ujedno bismo anulirali onaj kiks sa starta protiv Kipra.

Pobjeda u Izraelu otvorila bi nam i mogućnost da kvalifikacije završimo sa 18 bodova. A, evo i kako.

Bosna i Hercegovina do sada ima dva osvojena boda. Ako kod kuće dobijemo još Vels, Izrael i Andoru, što se može očekivati, to je još devet bodova i ukupno 11. U Andori ćemo sigurno pobijediti i to je već 14 bodova.

Kipar nije impresivan tim. Možemo mu uzvratiti na njegovom terenu. To je čak i neka obaveza “Zmajeva”, ako ništa, prema armiji navijača koji ih prate u svaki kutak zemaljske kugle.

Pobjeda na Kipru donosi još tri boda i to je već očekivana brojka od 17. Do sada nije ukalkulisan naredni meč u nedjelju.

Biti ili ne biti

Zbog toga je naredna utakmica s Izraelom veoma bitna, čak dolazimo u situaciju da kažemo “biti ili ne biti”.

Remi u Izraelu bi značio, s ovom optimističnom kalkulacijom, da kvalifikacije završimo sa 18 bodova. Pobjedom bismo čak na kraju mogli imati i 20.

Kalkulacija je, naravno, pravljena pod uvjetom da favorit grupe Belgija, prema planu, superiorno dovrši kvalifikacije i ne dozvoli rasipanje bodova i svog ugleda, koji je, nakon višegodišnje stagnacije, napokon vratila na nivo kakav je bio osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Opcija – 18 bodova

Vels 4 boda (1 u gostima i 3 kod kuće)

Belgija 1 (1 kod kuće, 0 u gostima)

Izrael 4 (1 u gostima i 3 kod kuće)

Kipar 3 (pobjeda u gostima)

Andora 6 (pobjede kod kuće i u gostima)

Opcija – 20 bodova

Vels 4 boda (1 u gostima i 3 kod kuće)

Belgija 1 (1 kod kuće, 0 u gostima)

Izrael 6 (3 u gostima i 3 kod kuće)

Kipar 3 (pobjeda u gostima)

Andora 6 (pobjede kod kuće i u gostima)

Tabela grupe B

1. Vels       3    2    1    0    4:2    7

2. Izrael      2    2    0    0    6:2    6

3. Belgija    2    1    1    0    7:1    4

4. Kipar      3    1    0    2    4:5    3

5. BiH         3    0    2    1    2:3    2

6. Andora   3    0    0    3    2:11    0

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *