Vozila od danas moraju imati zimsku opremu

Published On 15. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
U skladu sa Pravilnikom o saobraćaju, za sve vozače u Bosni i Hercegovini od danas do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, obavezno je posjedovanje zimske opreme u vozilima.

Potvrdio je to za “Avaz” Kenan Gačanović, pomoćnik komandira Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dodavši da oprema mora biti u vozilima bez obzira na vremenske uvjete.

Gazeći sloj

– Motorna vozila do osam sjedišta i najveće dozvoljene mase do tri i po tone obavezna su na točkovima imati zimske gume, dubine gazećeg sloja od minimalno četiri milimetra. Ako vozač nema zimske, dužan je posjedovati gume s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja, također, četiri milimetra te u priboru odgovarajuće lance, koji se postavljaju u slučaju snijega i leda na ulicama – pojasnio je Gačanović.

Vozila koja imaju više od osam sjedišta, nosivosti veće od tri i po tone, moraju na pogonskim točkovima imati zimske pneumatike s dubinom gazećeg sloja od minimalno četiri milimetra.

Traže i lance

– Za njih je obavezna i dodatna oprema – lanci za snijeg te priručni alat, odnosno lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kilograma. Isto kao i kod vozila manje nosivosti, ako vozač posjeduje ljetne gume dubine gazećeg sloja od minimalno četiri milimetra, u priboru mora posjedovati lance – pojašnjava Gačanović.

5.000 KM kazna za pravna lica koja nemaju opremu

45 KM najjeftinija zimska guma

Cijena zimskih guma i ove godine je ostala ista, od 45 do 100 KM, a potražnja je velika. Potvrdili su nam to iz kompanije “Makbel Trade” te dodali da i ove godine imaju popust od 20 posto za plaćanje gotovinom.

– Posljednjih dana primjetna je potražnja za zimskim gumama, lancima te akumulatorima. Kupci su prepoznali našu protektiranu gumu “makbel”, a mi smo i ove godine osigurali građanima kvalitetnu kupovinu uz uštedu – poručili su iz “Makbel Tradea”.

Iz BIHAMK-a i Auto-moto saveza Republike Srpske podsjetili su, također, sve vozače da od danas, bez obzira na vremenske uvjete, sva vozila u našoj zemlji moraju posjedovati odgovarajuću zimsku opremu.

Pojačane kontrole

Ekipe MUP-a od danas počinju pojačane kontrole zimske opreme, a kazne za one koji nemaju opremu, iznose i do 5.000 maraka.

– U slučaju neposjedovanja zimske opreme, fizička lica plaćaju kaznu od 40 KM, a pravna lica od 500 do 5.000 KM. Kazna za putnička vozila iznad tri i po tone, u koje spadaju i autobusi, je od 100 do 300 KM – kazao je Gačanović.

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *