Evropa u strahu od ptičje gripe: U Njemačkoj pronađena divlja patka zaražena virusom H5N8

Published On 24. November 2014. | By admin | Globus, Vijesti

NAKON što je divlja patka u Njemačkoj bila pozitivna na virus H5N8, Evropljani su zabrinuti zbog moguće epidemije ptičje gripe na kontinentu.
Virus je prvi puta otkriven ranije ovog mjeseca na farmi purana u Njemačkoj, a kasnije je izbio i na peradarskim farmama u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Njemačke vlasti kažu kako prvi slučaj divlje ptice jača sumnju da izvor virusa u Evropi leži u populaciji divljih ptica.

“Sada moramo razgovarati o epidemiji na razini cijele Europe”, rekao je Till Backhaus, ministar poljoprivrede u njemačkoj saveznoj državi  Mecklenburg-Vorpommern, gdje je pronađena divlja ptica, piše CNN.

Backhaus je naredio svim uzgajivačima peradi da životinje ne drže na otvorenom kako bi se izbjegao kontakt s divljim pticama.

Ovog je mjeseca u Evropi ubijeno više od 200 tisuća patki, purana i kokoši. Nije poznato kako je virus došao u Evropu.

Podtip H5N8 pronađen je i u Japanu

Visoko patogeni virus ptičje gripe otkriven je i u Japanu. Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je prošli petak kako je virus otkriven u pačjem izmetu prikupljenom u gradu Nagara.

“Podtip H5N8 pronađen je prvi put u genetskom ispitivanju od strane vlade prefekture Chiba, a kasnije je potvrđeno u testiranju Nacionalnog instituta za zdravlje životinja”, piše agencija JiJi.

Ministarstvo je podiglo razinu upozorenja za cijelu zemlju za jedan stupanj, a bit će poslan i istraživački tim za promatranje divljih ptica.

index


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *