Sjećanje na prvu međunarodnu utakmicu selekcije BiH: U Tirani je sve počelo

Published On 30. November 2014. | By admin | Sport
Najljepše i najbolje priče ispišu se na najneobičniji način, spletom neobjašnjivih okolnosti i najčudnijih raspleta. A kako se sve na kraju završi baš onako kako treba, obično ne znaju objasniti ni sami akteri. Najbolje je reći – bilo je suđeno.

Jedna takva priča, od koje je sve počelo, ispisana je 30. novembra 1995. godine, prije tačno 19 godina, kada je nogometna reprezentacija naše zemlje u Tirani odigrala prvu međunarodnu utakmicu od osamostaljenja, protiv selekcije Albanije.

Bez dresova

A kako ju je uopće uspjela odigrati, i dan-danas je teško reći. Zemlja je bila opustošena ratom, razdijeljena i poharana, tek formirani Nogometni savez BiH još nije bio član Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), zajednička liga nije bila ni na pomolu, a reprezentacija nije imala ni dresove.

Cijela akcija bila je improvizacija. Tadašnji selektor naše reprezentacije Fuad Muzurović do pred samu utakmicu nije znao ko će mu se odazvati i doći da igra u Tirani, jer mnogi klubovi nisu željeli pustiti naše fudbalere. Oni koji su mogli, okupili su se u Zagrebu dan prije utakmice. Dresove su kupovali sami.

– Na počeku smo imali svega devet igrača. Nismo imali ni 11 onih koji bi počeli utakmicu. Kada smo već počeli razmišljati da u sastav uvrstimo nekoga iz ekspedicije, pomoćnog trenera, ekonoma ili nekoga drugog samo da bismo imali brojku za utakmicu, iz Rovinja i Ljubljane se pojavilo nekoliko fudbalera koji su uskočili. To nas je spasilo – prisjeća se Muzurović.

Na kraju, u Tirani ih se okupilo 13. Na klupi su bila svega dvojica, ali i to je predstavljalo ogroman uspjeh. U ekipi su bili Muhamed Konjić, Senad Begić, Asmir Džafić, Vedin Musić, Almir Turković…Prvi ciklus

Naravno, tako sastavljena ekipa nije mogla ništa drugo osim pretrpjeti poraz. No, on je istovremeno značio veliku pobjedu i početak pridruživanja naše zemlje svjetskoj fudbalskoj porodici. Uz onaj koji je poslije uslijedio u Zenici s istim protivnikom, susret u Tirani omogućio je našem timu da se probije u bubanj kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. godine, prvih u kojima se našla i naša ekipa.

Godinu poslije, NSBiH primljen je u FIFA-u, a zatim i u Evropsku nogometnu asocijaciju (UEFA) kao punopravan član.

Musemić došao “iz penzije”

U Tirani je zaigrao i veteran Husref Musemić, koji je prekinuo nogometnu penziju kako bi učestvovao u historijskoj akciji.

– Takav je bio splet okolnosti. Već sam bio na kraju svog igračkog puta, ali taj poziv nisam mogao odbiti. Bilo je bitno završiti tu utakmicu i otvoriti vrata BiH ka FIFA-i i UEFA-i. Sakupljali smo opremu, nismo znali kako ćemo ići u Tiranu… ali je, na kraju, bilo prelijepo. Nema čovjeka kojeg, kada čuje himnu svoje države na terenu, ne bi obuzele emocije – govori Musemić.

Albanija 2:0 BiHStadion Kemal Stafa u Tirani. Gledalaca: 10.000. Sudija: Hristo Danilovski (Makedonija). Strijelci: 1:0 – Kendro (30), 2:0 – Dobi (50).

ALBANIJA: Nalbani (Kaplani), Tole, Malko, Kendro (Galo), Šulku (Dede), Aliju (Čipi), Hadži (Dobi), Baški (Ruhi), Kodža (Miloti), Prenga, Zajmi (Džodža). Selektor: Neptun Bajko.

BOSNA I HERCEGOVINA: Pintol, Musić, Duro, Konjić, Begić, N. Fazlagić (S. Fazlagić), Džafić, Demirović, Musemić (Osmanović), Hrnjić, Turković. Selektor: Fuad Muzurović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *