Suđenje za ubistvo dječaka iz Hadžića: Majka i očuh nisu pokazivali grižnju savjesti niti kajanje

Published On 5. December 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti
Svjedočenjem vještaka Omera Ćemalovića i Nermine Korać jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, nastavljeno suđenje Salihu Arnautoviću (28) te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipi (57), koji se terete za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je monstruozno ubijen, 25. februara ove godine. 

Potpuno sposobni

– U vrijeme obavljenih ispitivanja nijedno od optuženih nije ispoljavalo znake privremenog niti trajnog duševnog poremećaja psihotičnog karaktera. Nema znakova fizičke niti psihičke ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. U potpunosti su sposobni pratiti tok suđenja, a i njihova sposobnost da shvate značenje svojih postupaka i da upravljaju njima u potpunosti su očuvane – kazao je vještak neuropsihijatar Ćemalović.

On je dodao da je Arnautović još od rane mladosti ispoljavao različite poremećaje ponašanja, kao što su sklonost konfliktima, konzumiranje droge, agresivno-destruktivna ponašanja, bježanja od kuće, kriminogeno ponašanje.

To je, prema riječima vještaka, dovelo do patološke strukturiranosti njegove ličnosti koju karakteriziraju sljedeće dominantne crte: suprotstavljanje i neprihvatanje socijalnih normi i pravila ponašanja, a s tim u vezi i često kršenje zakona, nepoštivanje prava drugih, nedostatak empatije i žaljenja što je povrijedio druge osobe te gotovo potpuno odsustvo savjesti.

– Tokom intervjua više je pričao o svom ranijem životu nego dijelu života koji je proveo s Enom – pojasnio je Ćemalović.

Vještak je kazao da mu je Arnautović ispričao da je on u cijelom slučaju bio zapravo samo slučajni posmatrač te da nikada nije dijete ni dohvatio.

– Tvrdio je da on nikad nije udario Smaju, nego da su ga brutalno tukli Ena i njen otac Emir, a da je on čak njima zaprijetio, ako ga nastave udarati, da će on njih fizički napasti. Kazao mi je da je dijete često plakalo jer je željelo majku, ali ona mu nije dolazila. Jedne prilike kada je plakao cijelu noć, djed je ušao u sobu, uzeo ga za ruku i bacio za vrata. Ispričao mi je da je Ena malom Smaji prijetila da će ga zamotati u crnu vreću smeća i negdje ga ostaviti – ispričao je Ćemalović.

 

Ličio na oca

Prema riječima vještaka Ćemalovića, Ena je, pak, tokom psihijatrijskog intervjua tvrdila da je Smaju tukao Salih, i to jer ga nije htio zvati babo i jer je bio tvrdoglav te jer je ličio na svog biološkog oca. Kazala je da je jedne prilike Salih jako istukao dječaka. Ona ga je tada, navodno, istjerala iz kuće, ali je on imao pištolj i prijetio joj je, zbog čega je ona šutjela.

– Ena je od rane mladosti pokazivala karakteristike poremećaja ponašanja, a njeni stavovi su izrazito asocijalni i nesocijalizirani, kao i njeni nesvjesni impulsi. Formirala se kao nezrela osoba na socijalnom i emocionalnom nivou razvoja, koji je u skladu s njenim skromnim intelektualnim potencijalom. To je vidljivo kroz njen odnos prema roditeljima, djeci, seksualnim partnerima i ljudima uopće – pojasnio je vještak.

Vještačenje krvi

Ona, navodi se u zaključku vještačenja, ne umije da se identificira i uspostavi tople odnose, da se trajno veže i stabilizira harmoničan odnos.

– Ena je potpuno izložena svojim trenutnim potrebama koje često zadovoljava na način koji je u suprotnosti s društvenim normama, običajima i zakonima. Egocentrična je i bez empatije te ne ispoljava osjećaj krivice, stida niti kajanja, što jasno ukazuje na nerazvijenu, kržljavu i deformiranu moralno-etičku sferu – kazao je tokom svjedočenja Ćemalović.

Nermina Korać, vještak toksikolog, vještačila je krv koju je dobrovoljno 26. februara ove godine dao Salih Arnautović.

– Nisu nađeni tragovi bilo kakvih psihoaktivnih supstanci, lijekova ili bilo čega drugoga – kazala je Korać.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar ove godine

 

Svjesni posljedica

 

Kada je u pitanju Emir Lipa, kod njega su, prema riječima vještaka, bili primjetni elementi PTSP-a, ali ne u dovoljnoj mjeri da bi se postavila dijagnoza.

– Dakle, on je bio veoma svjestan težine i posljedica krivičnog djela za koje se tereti. Munira Lipa nije ispoljila elemente psihotičnog karaktera te je sposobna pratiti tok suđenja – kazao je Ćemalović.

dnevni avaz


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *