KUD “BJELAŠNICA” – Pazarić

Published On 14. January 2013. | By admin | Globus

KUD “BJELAŠNICA” – Pazarić postoji i uspješno djeluje već pet decenija, iza sebe ima niz uspjeha koji ga svrstavaju u red poznatijih kulturno-umjetničkih društava u Kantonu Sarajevo.

U svojoj pedesetogodišnjoj historiji Društvo je zahvaljujući velikom entuzijazmu njenih članova obišlo sve značajnije festivale folklora kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u Europi a naročito značajne uspjehe postigli smo na Internacionalnom festivalu folklora u Zagrebu u cjelovečernjim koncertima u u švicarskom gradu Cirihu gdje smo zahvaljujući specifičnim svadbenim običajima sa planine Bjelašnice bili jedno od najtraženijih društava na prostorima Bosne i Hercegovine.

Trenutno, Društvo u tri oblika djelovanja okuplja oko 60 aktivnih članova uzrasta od 7 do 77 godina koji na najbolji način, družeći se kroz igru i pjesmu, nastoje od zaborava sačuvati tradiciju i običaje naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

U nekoliko posljednjih godina uspjeli smo obnoviti predratni programski sadržaj i nabavili potrebnu opremu i kostime čime smo stekli uslove da se predstavimo i ljubiteljima folklora van naše države.

KUD „BJELAŠNICA“