Idana Ramić radi sa predškolskim uzrastom: Djeci morate prići i raditi s ljubavlju

Published On 16. December 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Idana Ramić, zaposlena u JU „Djeca Sarajeva“ radi  s djecom predškolskog uzrasta. Priprema ih  za školske klupe, susret  s drugovima, učiteljicom….

-U principu svi su oni izuzetno dobri. Samo im treba znati prići. U početku je teško. Dok ih upoznate, održite nekoliko časova, steknete njihovo povjerenje. Onda  sve ide  samo od sebe.

Djeca su  iz raznih sredina, radnih navika…

-Tačno! Ali , trebate im biti najbolji drug, prijatelj, drugi roditelj… Oni se prvi put odvajaju od  njih, nane, dede, tetke… Sada najednom  su među 20-30 svojih vršnjaka. Kao i odrasli i djeca imaju svoje radne navike, zahtjeve, da se igraju, pričaju, crtaju, pišu. Trebate napraviti takav program, pristup da im svaki dan bude interesantno. Lijepo  je  kad vam dijete priđe i kaže:- „ Učiteljice, ja sam jedva čekala dan da ponovo budemo zajedno“. To vam je znak da ste pogodili cilj, pronašli njhove  zahtjeve.

Moram priznate da se i meni u početku bilo teško  snaći . Počela sam raditi u vrtićima “Aprilski cvijetovi“, “Mašnica“, Dunje“ u Sarajevo. Sada sam ovdje na području općine Hadžići. Pored vrtića „Ribice“ radim u školama u Pazariću i Tarčinu.

Šta bi poručili drugim, koji ovaj posao trebaju  raditi.

-Tu nema mnogo mudrosti. Kao prvo ovaj posao trebate voljeti, obavljati ga s ljubavlju, na takav način prilaziti djeci. Biti im najbolji drug, prijatelj, roditelj…Steći njihovo povjerenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *