Panika u zdravstvenim ustanovama: U KS zabranjena vakcina antitetanusa!

Published On 17. December 2014. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Oko stotinu učenika Srednje medicinske škole Bjelave iz Sarajeva jučer je primilo antitetanus vakcinu u Domu zdravlja Vrazova, a više njih imalo je negativne reakcije, poput gubljenja svijesti, visoke temperature, osipa, saznaje „Dnevni avaz“.

Prema našim informacijama, 12 učenika zatražilo je ljekarsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, a pet njih je zadržano na ispitivanju. Kako saznajemo, sve nadležne institucije u glavnom bh. gradu su “na nogama“ zbog ovog slučaja, koji je unio paniku među učenike, njihove roditelje i medicinsko osoblje.

Inače, radi se o vakcini koja se prima poslije svake povrede, ugriza pasa, te kroz redovnu vakcinaciju učenika, pa postoje strahovanja da bi svi pacijenti koji su posljednjih dana primali ovu vakcinu mogli imati negativne posljedice.

Kako saznajemo od zabrinutih roditelja, učenici iz dva razreda vakcinu su primili jučer ujutro oko devet sati, a prve negativne reakcije kod 20-ak djece počele su se javljati u popodnevnim satima, kada su se djeca počela žaliti na bolove, malaksalost, grčeve u mišićima, povišenu tjelesnu temperaturu , neki su počeli povraćati…

– Veoma smo zabrinuti, ne znamo o čemu se radi, sin mi je ostao sinoć na pretragama, a prve informacije dobit ćemo danas. Kako su nam kazali ljekari, ovo im se nikada nije desilo – kazala nam je jedna zabrinuta majka.

Direktorica Srednje medicinske škole na Bjelavama Sabina Kacila kazala nam je da su se

učenici nakon primanja vakcine, u jutarnjim satima, vratili na nastavu i tokom dana su osjetili slabost te se obratili profesorima. – U pratnji dva profesora otišli su do Doma zdravlja Vrazova, odakle su upućeni na Kliniku za infektivne bolesti i tu su hospitalizirani. Obavijestila sam roditelje da djeca nisu dobro i da se nalazimo na KCUS-u, gdje smo ostali do 21 sat da bismo bili u toku i vidjeli kako će se djeca osjećati. Menadžment škole je poduzeo sve, brzo smo reagirali i nama je najvažnije da zdravstveno stanje učenika bude stabilno – kazala je Kacila.

Kako nam je potvrđeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na Kliniku za infektivne bolesti primljeno je 13-ero djece, rođene 1996.godine, s nespecifičnim kliničkim simptomima koji su naznačeni kao moguće nus pojave ( u vidu glavobolje, vrtoglavice, nestabilnosti pri hodanju i trnjenja u rukama).

– Pacijentima je ukazana ljekarska pomoć, a petero od 13-ero djece zadržano je na daljem liječenju na Klinici za infektivne bolesti. Pacijenti se uspješno oporavljaju i njihovo stanje je stabilno – kažu u Press službi KCUS-a.

Epidemiološku anketu sprovode stručnjaci iz Zavoda za Javno zdravstvo KS, a direktorica Snježana Balta nam je kazala da je jutros donijeta odluka da se upotreba ovih vakcina prekine u svim zdravstvenim ustanovama u KS:

– Bez obzira na povrede ili ugrize ove vakcine se neće davati do daljnjeg. U toku je istraživanje i ispitivanje jer još uvijek ne znamo o čemu se radi. Svi su obaviješteni i svi rade svoj posao. Još uvijek niko ne zna o čemu se radi – rekla je Balta.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *