ALARMANTNO: Piju li Hadžićani zagađenu vodu

Published On 19. December 2014. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Nema mjesta panici, situacija je stabilizirana, tvrdi direktor „Komunalca“ Mujo Fišo

Veliku paniku i strah među stanovnicima Hadžića izazvala je informacija iz preduzeča“Komunalac“ da gradska voda iz vodovoda Krupa kojim upravljaju nije za piće jer je zamućena!

Iako iz “ Komunalca“  tvrde  da je voda neispravna za piće zbog padavina, građani tvrde suprotno. Hadžićani za problem za vodosnadbjevanjem krive nadležne službe, Općinu…  jer ne kontroliraju i ne održavaju izvore, rezervoare i vodovode.

Neredovne kontrole

Kako kažu građani voda je posljednjih dana bila žute boje, a u stotinama domaćinstava i ugostiteljskim objektima nisu smjeli koristiti vodu za piće.

Da Hadžićani s razlogom strahuju za zdravlje, potvrđuje i informacija koju je razmatralo Općinsko vijeće, a u kojoj tvrde da  vodovodne zone nisu ograničene i zaštićene. Također u informaciji dostavljenoj vijećnicima navodi se  da ne postoje redovne kontrole  ispravnosti vode za piće, ne vrši se dezinfekcija vode…

Drugi sistem

Zavod za javno zdravstvo KS dugi niz godina apelira na hadžićku vlast i vijećnike da nešto poduzmu na lokalnim vodovodima kako b se uradila kontrola  i dezinfekcija vode, ali sve do sada njihovi  zahtjevi  nisu realizirani.

Kako nam je kazao  Edib Dupovac ( SBB ), vijećnik Općinskog vijeća Hadžići, održan je sastanak na kojem je ustanovljeno  da je vršena enormna sječa šume, zbog čega je izvor zamućen.Vidjeti ćemo da na narednoj sjednici bude nešto više govora o tome kako bi sigurnot građana bila na prvom mjestu, kazao je Dupovac.

Međutim, direktor „Komunalca“  Mujo Fišo tvrdi da je voda zamućena  zbog obilnih padavina, te da nema mjesta panici.

Automaski smo uključili  alternativno vodosnadbjevanje  drugim sistemom. Iako je već stabilizirana situacija, građanima smo preporučili da ne piju vodu, dok ne prođe sve analize. Stanovništvo će danas moći nakon 12 sati koristiti vodu, poručio je Fišo.

J. Gazija

Avaz

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *