Ko je i kako zamutio izvor Krupa u općini Hadžići: Inspekcija traži krivca

Published On 24. December 2014. | By saliha | Izdvojene vijesti

 

Mujo Fišo, direktor JKP „Komunalac“ tvrdi da je glavni krivac preduzeće „Sarajevošume“ koje je na ovom području vršilo nekonrolisanu sješu šume. To odlučno negira direktor  „Sarajevošuma“ Nerves Alispahić, koji tvrdi da se uopće  nije radilo o vodozaštitnoj zoni, i da su odobrenje za sječu dobili od Općine

 

Nakon što je zbog zagađenosti  izvorišta Krupa stotine Hadžićana ostalo bez pitke vode, Uprava za šumarstvo KS poslala je inspekciju kako bi na terenu trebala utvrditi krivca, što je za Avaz potvrđeno u Upravi.

Mujo Fišo, direktor općinskog javnog preduzeća „Komunalac“, koje je nadležno za vodosnadbjevanje  , kazao je za ovaj list da je glavni krivac preduzeće „ Sarajevošume“, koje  je vršilo nekontrolisanu sječu šume na ovom području.

-Šuma je posječena u vodozaštitnoj zoni, a zbog obilnih padavina  došlo je do zamućenja zemljišta što je uzrokovalo zamućenje vode. Na svu sreći imamo veliki broj izvora, pa možemo snadbjevati još jednu općinu, kazao je Fišo.

S druge strane Nerves Alispahić, direktor u  „Sarajevošumama“, tvrdi da se uopće nije radilo o vodozaštitnoj zoni, i da su odobrenje za sječu dobili od Općine, te da oni nisu krivci za zagađenje izvora.

Ko jekrivac trebala bi da utvrdi istraga. Ono što se zna je da proteklih dana , kada se desilo zagađenje izvorišta  Krupa, kiše nisu bile toliko obilne.Proteklih mjesesi,  od maja do jeseni ,bilo je daleko većih padavina, pa nije došlo je zagađenja izvorišta. Zbog svega toga biti će zanimljivo vidjeti ko je stavrni krivac, tim prije jer u „Saraješumama“ tvrde da nisu radili u vodozaštitnoj zoni, i da su odobrenje za sječu dobili od Općine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *