Dan za pamćenje -Na Igmanu oko deset hiljada antifašista

Published On 25. January 2015. | By saliha | Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Sport, Vijesti

Oko deset  hiljada građana iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Bihaća i drugih gradova F BiH učestvovalo je na  tradicionalnom  Igmanskom maršu, koji se održava u povodu  sjećanja na  27.januar 1942. godine, jedne od najznačajnijim operacija tokom  NOB-a  u Drugom svjetskom ratu. Tada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenju Foču.

Na Igmanu i Velikom Polju    bile  su delegacije iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Više stotina antifašista iz Slovenije  autobusima  su došli  na Igman  i u koloni marširali prema Velikom Polju. Gotovo cijelo vrijeme marša pjevale  se pjesme. Poseban pečet   tome davali su  raspjevani Slovenci .

-Skupu na  Velikom polju obratio se Albin Pibernik, najmlađi učesnik Igmanskog marša, koji je tada imao svega 11 godina. Evocirao je sjećanje na teške, ali slavne dane borbe protiv faširma, kada su  pod nemogućim uslovima prešle legendarnu planinu.

Govori je i Zdenko Duplančić, predsjednik sekcije Prve proleterske brigade iz Beograda.

Čestim aplauzima prisutnih prekidan   je govor  Boris Petkovića , predsjednika udruženja „Tito „ iz Beograda, koji je rekao da  sve veći broj mladih spoznaje značaj borbe protiv fažizma, koji na žalost ni do danas nije pobeđen.

-Samo da bi vladali narode  su  podjelama i mržnjom  zavidili  . I ovaj današnji skup govori da  je njihovo vrijeme prošlo, da smo sve jači i  snažniji, i da ćemo raditi na stvaranju nove Jugoslavije.

Na Igmanu se često skandiralo Jugoslavija, Jugoslavija…, a obratio se i  student Amir Vrce   predstavnik  Pravnog akulteta iz Sarajeva . Rekao  je  da 60 studenata  ovog fakulteta  učestvuje na mršu, i  da na  taj  način žele dati doprinos  manifestaciji.

-Naše prisustvuje govori da  mladi  hoće raditi  i podržati antifašiste  i sve druge koji su u borbi  za bolji život ljudi.

-Ovo je bila jedna od najmasovnijih posjeta, blizu deset hiljada ljudi. To najbolje govori da ljudi žele promjene, kazao nam je Ibrahim Durmo, predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša.

Ispred spomen-obilježja na Brezovači i Velikom polju delegacije su položili cvijeće
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *