ZAVRŠENO SUĐENJE Tužilaštvo KS za očuha i majku, ubice Smaje Ćesira, traži 45 godina zatvora

Published On 19. June 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

Iznošenjem završnih riječi kantonalne tužiteljice Ivane Petković, te advokata optuženih, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, završeno suđenje Salihu Arnautoviću (29), te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipa (57), optuženim za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je monstruozno ubijen, 25. februara prošle godine.

Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak.

Monstruozno ubistvo

Tužiteljica Ivana Petković, koja zastupa optužnicu, zatražila je da se Ena Lipa i Salih Arnautović kazne sa 45 godina zatvora. Očuh se tereti za ubistvo dječaka i krivično djelo zapostavljanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, a majka Ena za ubistvo i za krivično djelo nasilje u porodici i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Petković je zatražila i da se Eninim roditeljima Emiru i Muniri Lipi, koji se terete se za nasilje u porodici i nanošenje lakih povreda dječaku, izreknu najstrožije kazne.

– Smatramo da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo da su optuženi počinili krivična djela kako je to navedeno u optužnici. Tražimo od Vijeća da se optuženima u obzir ne uzimaju olakšavajuće okolnost, s obzirom na monstruoznost počinjenog krivičnog djela, odnosno da su oni koji su ga trebali štiti prije nego su mu odlučili oduzeti život,  prvo dječaka duži vremenski period zlostavljali. Povrede su mu nanošene voskom, noktima, pesnicama i strahovito je patio i trpio fizičku bol. Podsjećamo, da optuženi nisu izrazili kajanje zbog počinjenih krivičnih djela. Također, podsjećamo da je sudski vještak medicinske struke kod dječaka na tijelu pronašao preko 30 lakših i više težih povreda – kazala je Petković, dodavši da je glavni motiv ubistva dječaka to što je ličio na svog biološkog oca.

Ona je dodala da Tužilaštvo traži da se Eni Lipi i Salihu Arnautoviću produži pritvor.

– Žao nam je samo što Tužilaštvo KS nije našlo dovoljno dokaza protiv nadležnog Centra za socijalni rad, te komšija koji su omogućili da se ovo krivično djelo dogodi umjesto da su izvršili profesionalne i ljudske dužnosti – dodala je Petković.

Završne riječi odbrane

Indira Karahodžić, koja zastupa Saliha Arnautovića, zatražila da se njenom klijentu prekvalifikuje djelo, te da mu se sa danom izricanja presude ukine pritvor. S obzirom na njegovo imovinsko stanje, od Vijeća je taražila i da troškovi sudskog postupak padnu na teret budžeta.

– Smatramo da Tužilaštvo nije dokazalo da je moj klijent počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret i da je Tužilaštvo u optužnici vršilo konstrukcije, kako to njima odgovara. Moj klijent nije imao motiv da ubije malog Smaju jer mu on nije ni bio očuh. On je bio Enin momak koji je povremeno boravio u kući Lipa, a Ena je imala motiv da ovo krivično djelo svali na mog klijenta kako bi sebe poštedjela odgovornosti.  U svojim izjavama Ena je kazala da se bojala Saliha. Ako ga se bojala zašto ga nije prijavila policiji i koja bi normalna majka dopustila da neko zlostavlja njeno dijete, kazala je Karahodžić.

Omar Mehmedbašić, branilac optužene Ene Lipe, kazao je da je za razliku od svih ostalih optuženih, vještačenjima utvrđeno jedino kod njegove klijentice da je smanjeno uračunljiva.

Moja klijentica, kako su to kazali i vještaci je podlžna utjecajima. Da sam joj rekao da danas u sudnicu dođe na ćelavo ošišana ona bi došla. Ona čak nije u stanju ni da shvati neke stvari. To pokazuje činjenica i da svojim iskazom datim u Tužilaštvu nakon ubistva je pomogla Tužilaštvu – kazao je Mehmedbašić.

Kada je u pitanju Emir Lipa, djed djeteta, njegov advokat Izet Baždarević zatražio je od Suda da mu se izrekne oslobađajuća presuda.

– Nije dokazano da je Emir počinio krivično djelo nasilje u porodici niti da je tukao dijete. On ga je i odveo doktoru nakon kobnog događaja i svjedok je ispričao kako je putem u autu govorio kroz suze “Izdrži Smajo, ne da tebe tvoj djed”, kazao je Baždarević.

Sadik Hota, advokat Munire Lipe, također je istakao kako smatra da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

– Ona nije imala povod da udara dijete, a Tužilaštvo je ovdje dovelo svjedoke koji su bili u zavadi sa Munirom kako bi dokazalo da je ona počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Odbrana je uvjerena da će sud u ovom slučaju mojoj branjenici izreći oslobađajuću presudu ali prilikom odlučivanja molim da imate u vidu da je bila u logoru, te da je psihički destabilizirana, kazao je Hota te zatražio za svoju branjenicu kaznu blažu od one koja je propisana zakonom.

Navodi iz optužnice

Prema optužnici, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka pojačali su muziku na radiju u sobi, a zatim su šakama te kaišom sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu – zid ili pod.

Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove te je izgubio svijest. Majka je donijela vodu, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi mu lijevali vodu i osvijestili ga. Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali, izazvali su krvarenje u mozgu, a potom i oticanje, koje je pritisnulo važne centre u mozgu te se dječak ugušio

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *