Vrelo Bosne – oaza zelenila i mira: Više posjeta nego prošle godine

Published On 28. June 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 

Vrelo Bosne omiljeno je izletište Sarajlija, ali i domaćih i stranih turista. Dolaskom ljetne sezone broj posjetitelja se uveliko povećao, a u JU Zaštićena prirodna područja KS-a zadovoljno trljaju ruke.

Direktor ove ustanove Osman Delić navodi podatak da su u maju ovo izletište posjetile 31.454 osobe, što ne uključuje lokalno stanovništvo i djecu do šest godina koja ne plaćaju ulaz.

Strani turisti

– Prošle godine u maju, kada su bile poplave, Vrelo Bosne posjetilo je 17.000 ljudi, što znači da smo sada u maju ostvarili skoro duplo više posjeta. Sezona je odlično krenula i nadamo se da će se tako i nastaviti, kazao je Delić, dodavši da od stranih turista najviše bude posjetitelja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Turske.

Delić otkriva da će se ovog ljeta dječiji park nadopuniti novim rekvizitima za igru, što će zasigurno obradovati mališane, postaviti nova ograda oko tri jezera, te na edukacionoj stazi postaviti novi baneri sa informacijama.

Prilikom naše posjete Vrelu Bosne, na ovom izletištu bilo je dosta kako domaćeg stanovništva, tako i stranih turista. Tu smo zatekli Rusmiru Šadimliju, koja je sa djecom odlučila da provede slobodno vrijeme u ovoj oazi zelenila i mira.

Hladovina

– Došla sam sa djecom i jetrvom i njenom djecom pošto mi je slobodan dan. Lijepo je ovdje doći, posebno kada su velike vrućine, jer ima puno hlada i zelenila, a i ugodnije su temperature. Djeci se također sviđa jer ima puno sadržaja za njih, a za nas mame ovo je idealno vrijeme da se odmorimo u miru i tišini. Česti smo posjetioci Vrela Bosne, obavezno dva puta u mjesecu dođemo ovdje. Mogu vam reći da je svake godine ovo izletište sve ljepše, rekla nam je Šadimlija.

Vrelo Bosne posjetio je i Zdenko Stanić sa unukom. Kaže da svaki mjesec obiđe ovo mjesto koje je velika blagodat za sve građane Sarajeva.

– Izletište je čisto, uredno, održava se i mislim da ovdje ništa više ne fali. I za stare i za mlade ima sadržaja, cijene su pristupačne, tako da je šteta ne doći ovdje češće, istaknuo je Stanić.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *