Vlada KS-a dala saglasnost: Lovišta idu u zakup na 10 godina

Published On 9. July 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Vlada KS-a predstavnicima sedam lovačkih društava s područja KS-a dodijelila je sportsko-privredna lovišta u zakup na 10 godina.

Po tim ugovorima lovačkom društvu Zec Ilijaš dodijeljeno je u zakup lovište Paljevo, a društvu Srednje lovište Lipnik.

Lovište Kremeš dodjeljeno je lovačkoj organizaciji Lane Vogošća, lovište Rakovica – Hrasnica lovačkom društvu Igman Ilidža, lovište Crna Rijeka – Presjenica – Rakitnica društvu Trnovo, lovište Bukovik Lovačkom društvu Sarajevo, te lovište Ormanj lovačkom društvu Bjelašnica iz Hadžića.

Ugovorima je stvorena osnova da lovačka udruženja na dugoročnoj osnovi planiraju aktivnosti, a prije svega da osiguraju uzgoj, čuvanje i zaštitu divljači, kao i zaštite lovišta putem organizirane lovočuvarske službe.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić, kazao je da su uspjeli uticati na izmjene i dopune Zakona o lovstvu koji je prošle godine donesen, a koji precizira gospodarenje lovištima.

– Divljač je državno dobro od općeg interesa i s te strane će lovačka udruženja morati da izvrše sve zakonske obaveze vezano za lovočuvarske službe, stručne službe, planski pristup, realizaciju zakona tako da će to biti veliki boljitak.

Najbogatija lovišta u KS-u su na Igmanu i Bjelašnici, ali će lovci moći zadovoljiti svoje duhovne i sportske potrebe u svih sedam sportsko-privrednih lovišta na području KS-a, rekao je Alihodžić.

Eksploatacija šuma, devastacija i krčenje šuma, neplanskog lova i uništavanje staništa divljači dovodi do nestanka divljači, ali i do nestanka same prirode.

Očuvanje biodiverziteta je prioritet svake države u svijetu, pa i BiH.

Kemal Starogorčić, iz Ministarstva privrede KS-a kazao da će budući korisnici biti vezani ugovorima na provođenje niza aktivnosti, da bi očuvali biodiverzitet na šumama i šumskom zemljištu ne samo u KS-u.
oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *