Obilježena 24. godišnjica odbrane planine HEROJSKA ODBRANA IGMANA: Jedina kapija spasa opkoljenog Sarajeva

Published On 28. May 2016. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Nekadašnji borci odbrane Igmana, njihovi saborci i prijatelji okupili su se na Brezovači da obilježe 24. godišnjicu odbrane planine kroz koju je tokom rata prolazio put spasa.

Tada jedina kapija opkoljenog Sarajeva, Igman spasao je više od 70.000 izbjeglica iz istočne Bosne.

Manifestaciju je otvorio Mirsad Telarević, predsjednik jedinstvene organizacije boraca, a u ime Koordinacionog odbora boračkih udruženja, prisutnim se obratio Nihad Šehić, koji je govorio o značaju odbrane Igmana.

U borbama su učestvovali heroji koji su slabo naoružani, srcem stali u odbranu jedinog puta za glavni grad BiH.

-Pamtit će se velike bitke i pobjede nad daleko nadmoćnijim neprijateljem. Na samom početku agresije prvi u odbranu stali su pripadnici policije,ali i drugi patrioti, kojima je u srcu bila BiH. Nažalost, mnogi su za današnju slobodu dali živote – kazao  je Šehić.

Prisutnima se obratio i Osman Smajlović, pomoćnik ministra za boračka pitanja KS, koji je  istakao kako nikada ne smiju nestati sjećanja na najbolje sinove BiH.

Mada je orgnizator sa svoje strane učinio sve, ipak i ove godine na značajnoj manifestaciji bilo je malo ljudi.

Među prisutnim je Mirsad Srce Selimović, dobitnik Zlatnog Ljiljana i Mehemed Lendara Japalak, koji su, kada je bilo najteže, stali u odbranu Igmana i BiH.

Veliki borci poput Japalka koji je godinama  bez posla, stavljeni su u drugi plan. Ko ga pita što čovjek danas nema od čega živjeti. To je tužno i žalosno. Zapošljavaju se djeca političara, dezertera i drugih moćnika – kazao je Selimović.

Pravi borci, kažu, danas teško mogu doći do izražaja.

– Ljudi neće da dolaze jer  se za ovu nepravdu nisu borili. Da bi dobio zaposlenje moraš imati pare i vezu, moraš biti nečiji – ističe Japalak.

Veliki patroiti, heroji u patikama odbranili su Igman, sačuvali put za Sarajevo. Da je tada Igman pao, bila bi presječena jedina komunikacija s gavnim gradom, i danas, kažu, vjerovatno ne bi bili ovdje.

Prije manifestacije položeno je cvijeće na šehidsko mezarje u  Binježevu, Donjim Hadžićima, Musićima, Žunovnici, zatim  na Velikom polju na Igmanu, Mrazištu i Brezovači, gdje je održana centralna manifestacija.

Učenjem  Fatihe i minutom šutnje odata je počest šehidima i palim borcima.

Petorica “Zlatnih ljiljana”

Mada je združeni odred Igman postojao kratko čak petorica njegovih pripadnika dobitnici su najvećeg vojničkog priznanja “Zlatni ljiljan”. To su: Mirsad Srce Selimović, Mehemed Hemo Sidran, Čedomir Bato  Domuz, Mirsad Medić i Mirsad Ćatić Čuperak.

R. Balić

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *