PUMPANJE ADMINISTRACIJE U HADŽIĆIMA:PLANIRAJU PRIMITI JOŠ 12 ČINOVNIKA

Published On 20. September 2016. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 Prije dva mjeseca pisali smo vam o gomilanju administracije u Općini Hadžići.Ne možemo se načuditi  da je na posljednjoj  sjednici Općinskog vijeća Hadžići usvojena Informacija o unutrašnjoj organizaciji i stanju ljudskih resursa u općinskom organu uprave po kojoj bi se, iako imaju rekordan broj činovnika u historiji ove Općine, po Pravilniku trebalo zaposliti još 12 administrativaca. Da čovjek ne povjeruju! Zato vam pišemo ponovo.

 Stalno mjenjaju pravilnik, izmišljaju radna mjesta, zapošljavaju i pumpaju administraciju.

A u privredi se smnjuje broj zaposlenih.Na  evidenciji Zavoda za zapošljanje nikada nije bio veći broj ljudi da traže posao  kao danas.

 

 Prije rata sa Sudom, Narodom i Teritorialnom odbranom, Poreznom upravom…. u Općini Hadžići  radilo   je svega  nešto više od 70 službenika.

Trenutno  samo u Općini Hadžići bez Suda,  Narodne i Teritorijalne odbrane, Porezne uprave….  ima  više od 80  administrativaca.Po pravilniku  predviđeno je  preko 90 činovnika.

Koliko bi  danas bilo  zaposlenih kada bi se  brojali Sud, Poreznu upravu i druge institucije, koje su   prije rata radile u sklopu Općine, ne smijemo ni pomisliti.

Administracija se stalno povećava, stalno se pumpa, i pitamo se dokle?

 Za devet godina primili činovnika koliko je ukupno radilo prije rata

 Za  devet godina, od  2005. Do 2014. godine, u stalni radni odnos primili  su čak 24 činovnika.  Toliko ih je, kako smo čitali u  vašoj rubrici „Govore bivši funkcijoneri općine Hadžići“ Derviš Turčinović i Asim Turković, radilo prije rata.

RAST ADMINISTRACIJE

 

 Od 2010 do 2014. godine sadašanja vlast  zaposlila   čak 12 administrativaca. Za samo četiri godine toliko povećali administraciju.

Poslije rata zgrada Općine sagrađena za sprat i opet tijesna za toliko  činovnika. Pitamo,zašto će tolika administracija?

 

SAMO ZA IZGUBLJENI SPOR PLATILI 400.000  KM

 Prije rata administracija bila  mala, ali efikasna.Nije bilo sudskih sporova, i Općina Hadžići tada, kako su rekli bivši funkcijoneri, gotovo da nisu  imali sudsih sporova.

Danas Općina Hadžići, kako smo čitali saopćenje SDP-a, iz Budžeta Općine za izgubljeni spor, za nezakonito oduzimanje zemljišta od građana Donjih Hadžića platila čak 400.000 KM.  I nikome ništa!

Toliko našeg novca bespotrebno dato.Kažu da su već tada pojedini  vijećnici  upozoravali nadležne da će to izgubiti, ako ne budu radili po zakonu. Za to niko ne odgovara.

 

 Po popisu stanovništva  iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika. Prema popisu iz 2013. godine Hadžići  imaju   24.979 stanovnika.Neznan  broj rasta . Međutim, broj  zaposlenih  u Općini Hadžići  uveliko je povećan. Za nepovjerovati!

-U prilog vam  ponovo šaljemo  spisak zaposlenih prije rata. Stao je na jedan papir. Zajedno sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom, svom inspekcijom….U Hadžićima je prije rata bila inspekcija rada, tržišna i  svi drugi vidovi  inpekcije.I radilo je toliko ljudi.

Tada su Hadžići bili među deset najrazvijenijih  općina  u BiH. Cvijetala je privreda, gradile se fabrike, pogoni, otvarala radna mjesta, poljoprivreda bila najrazvijenija u Kantonu Sarajevo.

 UNIŠTENO 1.200 RADNIH MJESTA

 

 Tu je bilo  6.500 zaposlenih. Danas   su uništili privredu.Nema  drvne industrije“ Bjelašnice“ i GP“ Ingrap“ sa oko 1.200 radnih mjesta.

U privredi se smanjuje broj zaposlenih , a raste   u administraciji.

U Hadžićima nikada nije bilo više nezaposlenih kao sada.

 U Općini Hadžići i ove godine za administraciju  raspisivali  konkurse i zapošljavali. A vlast na Kantonalnom i Federalnom novou donijeli odluku da  u administraciji  više nema  zapošljavanja .To isto donijeli  i u Vijeću ministara. Sada, recite vi nama, ko koga laže?

Jesu  li to donijeli  reda radi zbog javnosti. Administracija   narasla do neviđenih visina i na nju se troše velika budžetska sredstva.

Ako se to radi bez posljedica uz aminovanje nadležne  federalne i državne agencije, ona pitam da li postoji dogovor „ vi raditi šta hoćete, zapošljvajte, a mi ćemo zbog građana i javnosti govoriti da smo to zabranili“.

Jer, nema nema baš nikakve  logike da se to i sada radi.

Ta naša ista država čovjeka odmah kazni, ako je kako kažu, narušen zakon. Nemojte platiti samo jedan račun za stuju, plin, telefon ili bilo šta drugo, ta vlast   to će vam brzo isključi.

 A  našu privredu i  velike gigante su  uništili, i niko ne odgovara.

Čak, čini nam se, ti isti budu debelo  nagrađeni.

 JEDNO SE PRIČA,DRUGO RADI

 

 I našu DI Bjelašnicu, sa savremenim mašinama, halama, kranovima, upravim zgradama i drugom savremenom opremom  čovjek kupio za manje od 300.000 KM.

 Što je  sve razvalio, prodao, uništio 800  radnih mjesta,  Općina Hadžići  nagradila ga sa  nevjerovatnih – 5,3 miliona KM.

 Da čovjek ne povjeruje.

 Prije četiri godine, pred izbore, govorili su da će se u Bjelašnici ponovo pokrenuti proizvodnja. Da se ne smije dozvoliti uništavanje najvećeg i najstarijeg kolektiva u Općini Hadžići.

Vidimo danas šta je od toga ostalo i  ispunjeno,  pišu čitaoci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *