9. maj Dan OŠ iz Pazarića :122 godine uspješnog rada

Objavljeno 9. May 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 Sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama  učenici i nastavnici OŠ „9. maj“ iz Pazarića danas  su obilježili  122 godina postojanja.

Škola je počela je sa radom 14. oktobra 1895. godine pod nazivom „Narodna osnovna škola“, i tada je bila jedina obrazovna ustanova od Bradine do Mostarskog raskršća. Sadašnji naziv „9. maj“ škola dobija 13. maja 1966. godine.

Godine  ponosa

 

Po postignutim rezultatima škola iz Pazarića jedna od od najboljih u KS.

Sa mnogim takmičenja učesnici i nastavici škole vraćali su se sa medaljama, diplomama i drugim nagradama.

Za  roditelje i goste učesnici i nastavici izveli su bogat kulturno-zabavni program, i kroz video prezentaciju prisutne upoznali  sa aktivnostima i postignutim rezultatima u proteklom periodu.

Vremeplov

Tom prilikom slikom je predstavljen  historijat škole, a mi donosimo nekoliko fotografija.

Pedesetih godina vodila se akcija opismenjavanja stanovništva, gdje su veliki doprinos dali zaposleni u ovoj ustanovi. Imamo fotografiju sa polaganje vijenaca na spomen – kosturnicu u centru Pazarića, kod škole.

Fotografija iz 1962. godine govori o dočeku Titove štafete, što je posebno interesantno za mlade.

Na  jednim od požutjelih fotografija su učenici i učitelji iz šezdesetih godina, što je sigurno je draga uspomena na lijepa vremena.

 Požutjele fotografije govore o vrmeplovu ove uspješne škole.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>