GODIŠNJICA BITKE ZA PREHULJU Ministar Fišo: Ulica u Hadžićima treba nositi ime po Refiku Tufi

Objavljeno 13. May 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Maj 1992. godine  bio je mjesec odluke.Da li će odbraniti slobodnu teritoriju  i time spasiti  stanovništvo od pokolja i progona, ili će opstati. Jedna od velikih bitaka i pobjeda bila je Prehulja.U odbranu su krenuli s puškama, sjekirama, a jedan od učesnika je  na velikom štapu žicom zavezao nož.

- Eto, time smo krenuli i zauzeli Prehulj , kazao nam je Ramiz Kazić.

 Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen- obilježju ispred OŠ “Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu, odlazak na tradicionalni pohod na Prehulju danas su mještani Trznja, Raštlice, Tarčina i ostalih sela obilježili godišnjicu Prehuljske bitke.

 PRESUDNA BITKA

-Bitka za Prehulju bila je od velikog značaja za odbranu Hadžića i BiH.To su odbranili dobrovoljci, patrioti, pripadnici policije i teritorijalne odbrane, kazao je Nihad Šehić, predsjednik udruženja Veterani policije općine Hadžići.

Tradicionalni pohod na Prehulju mještani Trznja,Raštelice, Tarčina i ostalih mjesta  obilježili su  isto kao i 1992. godine,Na kamionima i ostlim prevoznim sredstvima, kada se krenulo u akciju  u odbranu ove veoma značajne kote , koja je povezivala Srednju Bosnu, Hercegovinu i Sarajevo.

-Nažalost, svake godine  sve nas je manje.Ovdje spred spomen obilježja u Tarčinu trebalo  je biti više stotina ljudi. A što nije tako odgovor  bi trebali dati drugi, kažu mještani i nastavljaju.

-Pravi borci danas su razočarani.Nije to ono zašto smo se borili.Vidite, ime novoj školi u Hadžićima hoće da daju  po nekom ko je bio kulturni ataše Pavelićeve, ustaške, fašističke Nezavisne države Hrvatske.Umjesto našeg Refe i drugih heroja.U  drvnoj industriji Bjelašnica agresor je odnio mašine.Nakon rata nabavljene su nove, bolje, Bjelašnica radila punim kapacitetom. Ovi danas  sve su uništili.I još čovjeka nagradili milionima što je uništio veliku fabriku, i  više stotina radnih mjesta.Danas je tu ledina, kao i u Ingrapu.Gdje će nam sada raditi djeca.Vijećnici su  nas, na žalost, ponovo prevarili.Slagali….

 VELIKA ULOGA PUKOVNIKA TUFE

 Cvijeće je položeno i na mezar Refika Tufe, pukovnika Armije RBiH, jednog od prvih organizatora otpora na ovom području, koji je imao značajnu ulogu u odbrani Tarčina i ostalih mjesta hadžićke općine. On je bio i komandir Policijske stanice Tarčin.Za mještana ovog područja on je legenda, heroj, kada bi morali, kako  kažu, ustati kada spomenimo  njegovo ime. U domu Tarčin, rekao je odlučno- ne.Mobilizovao ljude i pobjedio.

 - Bio je izuzetno hrabar i odlučan.Njegova je velika zasluga što je ovaj kraj ostao slobodan tokom rata, kazao nam je Mujo Ibrica, ratni načelnik policijske stanice Hadžići.

Na šehiskom mezarju bio je i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji je naglasio da jedna ulica u Hadžićima  treba  nositi ime po pukovniku Refiku Tufi, jednom od organizatora otpora.

 VELIKE HEROJE NESMIJEMO ZABORAVITI

 -Ovih dana boračke organizacije uputiti će incijativu ka Općinskom vijeću Hadžića.Da nije bilo Refika Tufe, i ostalih velikih heroja, pitanje je bili mi danas bili ovdje.Uvijek kažem da su  BiH odbranili dobrovoljci, veliki patroti, koji su, kada je bili najpotrebnije pokazali svu snagu i moć.Neka je na obraz onim vijećnicima koji ne budu podržali našu inicijativu. U prvim plan moramo staviti naše heroje, koji su životima i dijelovima tijela branili i odbranili našu zemlju, naglasio je ministar Fišo.

 SRCE POBJEDILO

 Slobodni prostori općina Konjic i Hadžići bili su jedini prolaz ka glavnom gradu BiH i zato je bitka za Prehulju  bila od velike važnosti.

– Zauzimanje ovog područja značio je potpun obruč i totalan presjek komunikacije prema Sarajevu, Hercegovini i Srednjoj Bosni. Tek kasnije kada je zauzeta Prehulja, i osujećena namjera agresora, vidjelo se sa kojim  oružjem su krenuli u zauzimanje Tarčina i Pazarića. Bilo je to najmodernije naoružanje sa dugim cijevima. Ovdje je srce pobIjedilo savremeno naoružanje, kazao nam je Hajrudin Ramić.

Uvidjevši značaj ovih prostora za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, neprijatelj je u nekoliko navrata pokušao da ovlada ovim strateškim tačkama.

Jedna od presudnih bitaka bila je “Bitka na prevoju Prehulja“, koja se desila 13. maja 1992. godine, kada su naši borci uspjeli da se odupru agresorskim snagama koje su iz pravca Bradine krenule ka slobodnim hadžićkim prostorima.

 KRENULI S PUŠKAMA I SJEKIRAMA

 -Čoban  iz sela Korče, koji je na Prehulji čuvao stoku, javio je da je na toj značajnoj koti primjećen veliki broj srpskih vojnika.Ljudi su se organizovali i na kamionima krenuli ka Prehulji. , kazao nam je Ramiz Kazić.

Koliko je ta akcija i namjera bila ozbiljna govori podatak da smo tada zarobili velike količine oružja i municije. Od toga smo naoružali teritorijalnu odbranu i opstali na ovim prostorima. Naša omladina mora znati ove činjenice, kako im se sutra ne bi ponovila historija, rekao   je Hajrudin Ramić.

 

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>