atmosfera(1)

SRAMOTA BH FUDBALA Ima li država snage da se odupre fašizmu na stadionima?

Objavljeno 18. May 2017. | Autor: saliha | Sport

Piše: Haris Ljevo

Utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu, odigrana sinoć na stadionu Pecara između Širokog Brijega  i Sarajeva, bez sumnje, ući će u historiju bh. fudbala kao jedna od najvećih sramota. 

Zaista je mučno bilo gledati i slušati šta rade i pjevaju domaći navijači na sinoćnjoj utakmici, ali još mučnije djeluje izvještaj delegata utakmice koji tokom cijele utakmice nije uočio ništa neprimjereno jednom ovakvom događaju kao što je finale kupa jedne zemlje.

Pun stadion Pecara nagovještavao je pravi spektakl, a da od spektakla neće biti ništa vidjelo se već na samom početku tokom intoniranja državne himne BiH. Većinski dio prisutnih iskazao je u najmanju ruku nepoštovanje prema himnoj države u kojoj živi i zarađuje platu, u kojoj o trošku poreskih obveznika školuju djecu. Niko se ne može natjerati da voli zemlju, ali ljudska pristojnost nalaže da se barem šuti tokom intoniranja himne.

Nerealno je bilo i očekivati da navijači Širokog Brijega mašu zastavama Bosne i Hercegovine. Ako neko rođen i odrastao u ovoj zemlji više voli susjednu i na utakmice dolazi sa zastavama te zemlje, to je njegov problem, ali kada na tribine donesete zastave nekadašnje nacističke NDH, to je već stvar za organe javnog reda i mira.

Je li moguće da među toliko pripadnika policije i zaštitarskih firmi niko ne razlikuje zastavu današnje Hrvatske i onu kolaboracionističke NDH pod kojom su počinjeni stravični zločini? Je li moguće da sudije prekidaju utakmice zbog jedne ubačene role papira u teren, a da potpuno ravnodušno prelaze preko povika „za dom spremni“ i „gazi balije“ ?

Sudija Ognjen Valjić iz Banja Luke je prije četiri godine prekinuo utakmicu na Koševu između Sarajeva i Leotara zbog transparenta navijača Sarajeva Armija RBiH i zastave s ljiljanima, i nije dozvolio nastavak utakmice sve dok transparent nije uklonjen. Kako je moguće da se zbog zastave pod kojom je ova zemlja primljena u punopravno članstvo UN-a prekidaju utakmice, a da se zastava pod kojom je počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu potpuno slobodno vijori?

Fudbalskom savezu BiH trebao je cijeli dan da osudi sinoćnja dešavanja u Širokom Brijegu, a do osude je došlo, vjerovatno zbog pritiska medija, jer da su vidjeli išta sporno u Širokom Brijegu mogli su još sinoć na licu mjesta reagovati.

Pored divljanja na stadionu Pecara, bruka se desila i tokom televizijskog prenosa utakmice. U cijelom svijetu utakmice nacionalnog kupa prenose javne televizije, samo je kod nas ta čast pripala privatnoj, i to televiziji iz inostranstva. Da bruka bude potpuna, tokom izvođenja penala TV Arena Sport je pustila reklame i gledaoci nisu bili u prilici vidjeti sve penale.

U svojoj reakciji FS BiH osuđuje ponašanje na tribinama, ali hvali rukovodstvo Širokog Brijega za organizaciju utakmice. Zvuči nevjerovatno. Kako je moguće da Disciplinska komisija izriče velike novčane kazne klubovima čiji navijači priređuju bakljade, a hvali klubove čiji navijači pozivaju na ubistva i gaženja.

Iako smo mislili da smo u domaćem fudbalu vidjeli sve, događaji tokom i poslije utakmice na Pecari potvrđuju da zaista ništa nije nemoguće.

I kao šlag na tortu član Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je danas nogometašima Širokog, ali niti jednom rečenicom nije osudio dešavanja na tribinama. Možda bi bilo i čudno da jeste, jer sve je jasnija politika koju on zagovara, a oni koji ga slijede to i demonstriraju.

- Pokazali ste pravo sportsko umijeće, opravdali zasluženu ulogu favorita i dokazali kako se entuzijazmom, radom, trudom i zalaganjem na terenu, uz nesebičnu ljubav prema nogometu i zavičaju, fer i korektnu igru, mogu postići zadivljujući rezultati – kazao je Čović.

Je li ljubav prema zavičaju iskazivanje fašizma i da li bi Čović čestitao FK Sarajevo da je rezultat bio drugačiji…Do kada će nas dijeliti oni koji zagovaraju evropski put, od kojeg smo sve dalje…

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>