BREZOVAČA „Stazama Igmanskih gazija“ :Brzo smo zaboravili heroje

Objavljeno 20. May 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Prigodnim programom, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskim mezarima u Binježevu, Donjim Hadžićima, Musićima, Velikom polju i Brezovači obilježena je 25. godišnjica odbrane Igmana.

I na ovogodišnjoj  manifestaciji „ Stazama Igmanskih gazija 92.-Igman 2017“  bio je mali broj prisutnih.

-Svake godine sve  je manje prisustnih na  obilježavanju ove značajne godišnjice.Brzo smo zabravili naše heroje i velike junake, koji su dali živote za našu slobodu, kazao je Mirsad Selimović, nosilac „Zlatnog ljiljana“, i jedan od prvih učesnika, koji je stao u odbrani Brezovače i Igmana.

HEROJE HVALE,IME ŠKOLI DAJU PO PAVELIĆEVOM ATEŠEU

Kada je bilo najteže  borci su prvi  stali na branik  slobode, životima i dijelovima tijela branili Igman,tada  jedinu put ka Sarajevu.Danas naši vijećnici daju incijativu  da umjesto heroja s Igmana, i drugih ratišta, novoj školi u Hadžićima  daju ime po Enveru Čolakoviću, koji je, kako je , prije dvije godine rečeno na sjednici Skupštine KS, bio kulturni ateše Pavelićeve, fašističke, Nezavisne države Hrvatske.Zar to nije tužno , žalosno, jadno…Nema riječi da čovjek iskaže svu bijes na takav pogan način rada.Ovdje vam pričaju jednu priču, govore o herojstvu naših boraca, a odmah zatim, ti isti , naše heroje su zaboravili.Za njih je  veći onaj koji je služio ustaškoj, fašističkoj tvorevini. Priznajem, i ja sam danas ovdje došao teška srca.Želim da se ovo obilježi i ne zaboravi, a opet zgrožavan se na one koji imaju dva i više lica, koji jedno govore, a drugo rade.Zato ljudi i ne dolaze. Oni borcima ne mogu pričati prazne priče.Vidite ovaj prazan plato.Ti koji   drže govore o našoj borbi mogu  o tome pričati  samo  djeci.Nama borcima ne mogu prosipati laži.Mi najbolje znamo kako je to sve bili, kako smo se organizovali, branili i odbranili.Viditi koliko danas imamo boraca.Da smo ih tada imali toliko, ko zna dokle bi dogurali.Sve se daje po stranačkim linijama.Koliko je danas članova  u Patrioskoj ligi općine Hadžići.Da ih  tada toliko bilo , da su se organizovali, javno kažem da  Hadžići nikada nebi pali.Neki bi sada da zaborave  dobrovoljce, rekao nam je jedan  borac, koji je zamolio da mu, za sada,  ne spominjemo ime.

NEMA VLASTI

-Na Brezovači danas nema vlasti.To vam sve govori,kazao nam je Ibrahim Durmo , pripadnik Devete brdske brigade.

Skup na Brezovači otvorio je Mirsad Telarević, predsjednik Upravnog odbora JOB-a, koji je naglasio da se na području općine Hadžići počinjeni  veliki zločini. Civile  su odvodili od svojih kuća i ubijali  samo zato što su druge nacionalnosti.Posebno je istakao primjer Musića, gdje je na brutalan način ubijeno veliki broj ljudi, za čijim tijelima se i danas traga.

MINISTAR FIŠO:PRED IZBORE SE GOVORI JEDNO,SADA DRUGA PRIČA

O malom prisustvu govorio je i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

-Ovdje su  trebali biti svi vijećnici Općinskog vijeća Hadžići.Pred izbore  govore  jedno, ali čim prođu  druga priča.Danas se  obilježava velika bitka i pobjeda, koja je imala velika značaj za opsatanak BiH, kazao je Fišo.

Ispred  Koordinacijonog odbora boračkih organizacija skupu se obratio Nihad Šehić.  

Najviša  ratna priznanja  za pet hrabrih boraca

Koliki je značaj Združenog odreda Igman, možda najbolje govori podatak da je za vrijeme svog kratkog postojanja iz svojih redova iznjedrio  čak pet „ zlatnih ljiljana“.

Najvišim ratnim priznanjem nagrađeni su:Mirsad Selimović  Srce, Čedomir Domuz,Mirsad Medić, Mehmed Hemo Sidran, i Mirsad Ćatić Čuperak.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>