59368960-db44-456c-ad8e-5c5e0a0a0a64-mg-718x446

Ishranom ne unosimo dovoljno magnezija

Objavljeno 9. June 2017. | Autor: saliha | Magazin

 

Značaj magnezija u svakodnevnoj ishrani sve se više potencira. Kao jedan od sedam esencijalnih makroelemenata, magnezij je važan za normalno funkcioniranje organizma, ali studije pokazuju da više od 60% stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što bi trebali.

Kada nemamo dovoljno magnezija u organizmu, prvi simptomi koji se javljaju su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem, hronična malaksalost, umor, pa čak i poremećen srčani ritam.

Zato je suplementacija ponekad neophodna.

Zajedno s kalcijom i vitaminom D, magnezij je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam hrane, produkciju energije, kao i za sintezu proteina i masnih kiselina. U osjetljive grupe koje bi trebale uzimati dodatne količine magnezija ubrajaju se i osobe sa zapaljenskim bolestima crijeva (Kronova bolest, IBD), bubrežnom insuficijencijom zbog koje se magnezij pojačano gubi, dijabetičari i naročito stariji od 50 godina, jer je kod njih deficit izraženiji.

Također, unos magnezija se preporučuje osobama koje su pod hroničnim psihofizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka, kao i ženama s obilnim menstrualnim ciklusima. Kliničke studije su pokazale da je efikasan u prevenciji različitih oboljenja, pišu nezavisne.com.

Glavobolja

Magnezij doprinosi smanjenju osjetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba s migrenom. Potreban je osobama s povećanim psihičkim naporima.

Grčevi

Zbog gubitka minerala, naročito ljeti, mnogi pate od grčeva u mišićima donjih ekstremiteta, pa se za ublažavanje ovih neprijatnih grčeva preporučuje pojačan unos magnezija. On, također, ublažava i tegobe vezane za PMS, a u trudnoći jer sprečava kontrakcije, a snižava i povišeni krvni pritisak.

Nervoza

U dozama od 200 do 400 mg dnevno relaksira mišiće i periferne nerve i time pruža osećaj blage opuštenosti. Često se uzima zbog blagotvornog djelovanja na nervni sistem.

Nesanica

Magnezij je prirodni sedativ. Nedostatak magnezija može izazvati poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu i bol.

Čuva srce

Normalizuje srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Također, doprinosi i regulaciji povišenog šećera.

Hronični umor

Magnezij doprinosi boljem i efikasnijem stvaranju energije i kao takav se preporučuje nakon svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
  Autor: Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>