U SDA sve glasnije traže vanredni Kongres: Kukić počeo “rat” s potpisnicima pisma Izetbegoviću

Objavljeno 11. June 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U javnost je prije izvjesnog vremena dospjelo pismo koje su 14 zastupnika Stranke demokratske akcije iz Tuzlanskog kantona, sa različitih nivoa, uputili predsjedniku ove stranke BiH Bakiru Izetbegović, u kojem navode da su „nezadovoljni zvaničnom politikom koju provodi Kantonalni odbor SDA TK“, na čelu sa predsjednikom Mirsadom Kukićem, piše agencija Patria.

Pismo su potpisali Amir Fazlić, Hazim Rančić, Tarik Arapčić, Rasim Omerović, Muhamed Ibrahimović, Ismet Osmanović, Bajazit Jašarević, Admir Andelija, Nihad Omerović, Sead Rešidbegović, Sead Hodžić, Sabahudin Imamović, Denijal Tulumović i Muamer Zukić, a na sastanku s Izetbegovićem koji je održan 6. maja rečeno je da su ovim pismom željeli da ukažu na veoma loše stanje u TK i da se što prije krene u saniranje kako bi pokušali ponovo vratiti perspektivu SDA na području TK.

U pismu su navedeni i jasni koraci o tome šta bi trebalo činiti na tom putu sanacije. Predsjedništvo stranke je na svojoj narednoj sejdnici donijelo odluku o postavljanju Refika Lende i Edina Mušića za predsjednike povjerenstava u Gračanici i Kalesiji.

- Nažalost, zbog kukavičluka Izetbegovića predsjednik KO SDA Tuzla Mirsad Kukić je kupio vrijeme i krenuo u najprljaviji rat protiv potpisnika, diskreditacijama, ucjenama, lažima i anonimnim prijavama. Zadnji primjer je napad na GO SDA Tuzla gdje Kukić uz pomoć Salke Zildžića i Zijaha Rifatbegovića kreće u smjenu Sabahudina Imamovića – kaže jedan potpisnik pisma.

Izvor Patrije ističe i to da Izetbegović očito nema dovoljno liderskih sposobnosti da bilo šta provede.

- Nisu nam potrebna degutantna predavanja Izetbegovića i članova Predsjedništva SDA koja su ovih dana isplanirana na temu „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“. SDA nema ništa pošteno odgovoriti, osim sazvati vanredni Kongres SDA – stavovi su potpisnika.

Inače, U pismu SDA nezadovoljnika iz Tuzlanskog kantona izneseni su podaci o neravnomjernoj raspodjeli pozicija u Vladi TK, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama, upravnim i nadzornim odborima, u koje su, po njihovoj tvrdnji, uglavnom, postavljani kadrovi po izboru prvog čovjeka KO SDA TK, a ne po izboru organa stranke gdje se, kako navode, apsolutno nije poštovala teritorijalna zastupljenost  izabranih kadrova. Uglavnom, na najodgovornije pozicije, ističu, imenovani su kadrovi iz Banovića i Sapne.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>