seka(12)

PARLAMENT FBIH SDA i HDZ protiv smjene dr. Sebije Izetbegović

Objavljeno 14. June 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Prijedlog SDP-a BiH da Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu smijeni direktoricu ove zdravstvene ustanove dr. Sebiju Izetbegović nije dobio dovoljan broj glasova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Protiv ovakve inicijative bili su poslanici SDA i HDZ-a BiH. Opozicione partije, kao i dio kluba SBB-a, podržale su prijedlog SDP-a.

SDP je na sjedici Federalnog parlamenta danas zatražio da ovaj dom naloži Upravnom odboru KCUS-a da razriješi dr. Izetbegović sa pozicije generalnog direktora KCUS-a, a od Vlade FBiH su zatražiti da smijeni Upravni odbor, ukoliko ne provedu smjenu dr. Izetbegović.

Na KCUS-u se trenutno liječi oko 100 onkoloških pacijenata. Njih dvadesetak se zrače na aparatu koji je u funkciji, dok oko 80 pacijenata terapiju ne može primiti zbog kvara na drugim uređajima. Oni su obaviješteni da aparat linearni akcelerator neće raditi neko vrijeme te da trebaju potražiti pomoć u kliničkim centrima u Tuzli ili Mostaru. Ovakvu odluku sa KCUS-a su povukli jučer poslije podne, nakon pritiska medija.

Govori se o tome da uređaji za zračenje nisu servisirani na vrijeme zbog mjera ušteda koje je uvela nova uprava KCUS-a, na čelu sa dr. Izetbegović. S KCUS-a tvrde da su platili, ali da su serviseri pogriješili.

Iz SDP-a BiH smatraju kako je nedopustivo da se finansijske uštede vrše na račun pacijenata, te da dr. Izetbegović mora snositi odgovornost zbog stanja na KCUS-u.

Iz SDA i HDZ-a BiH su stava da ne bježe od toga da treba govoriti o problemima na KCUS-u, ali da je prije donošenja bilo kakve odluke potrebno sagledati izvještaje i sa KCUS-a, piše NAP.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>